Dansk Bank vandt retssag over irsk enke

Den irske High Court fandt i sidste måned, at en enke og pub-ejer hang på millionlån til bla. to lejligheder i Shanghai, som hun og hendes afdøde ægtemand havde optaget i Danske Bank i 2006

Foto: Thomas Lekfeldt

Af Birgitte Erhardtsen

En enke og pub-ejer tabte i februar en retssag i irske High Court mod Danske Bank i en strid om et lån på en million euro eller knap 7,5 mio. kr. Enken hang på lånet, selvom hun mente, at lånet var optaget på vegne af hendes nu afdøde mand, skriver den irske avis The Independent.

Danske Bank kører en stribe retssager i Irland mod kunder, som ikke har kunnet klare deres forpligtelser overfor banken, efter at finanskrisen satte en stopper for det udlåns-bonanza, som Danske Bank og andre pengeinstitutter deltog i  boom-årene frem til krisen ramte. Retssagerne giver et billede af, hvad det var for en type kunder og projekter, som den danske storbank dengang fandt attraktive som kunder.

Pub-enken Ethel Miley lånte sammen med sin mand Seamus penge i 2006 i Danske Bank med sikkerhed i deres pub i Wicklow. Lånet skulle anvendes til ejendomsinvesteringer i Irland og Kina, herunder to lejigheder i Shanghai.

I 2010 døde Seamus Miley, og Ethel Miley omlagde i 2012 lån og betingelser. Blandt andet skulle de to Shanghai-lejligheder sælges for at nedbringe lånene, og pub'en i Wicklow skulle værdisættes professionelt hver tredje år. Men Ethel Miley klarede ikke lånebetingelserne, og Danske Bank krævede sit lån tilbagebetalt.

Så gik pub-enken til retten, hvor hun hævdede, at lånene »ikke rigtigt« var optaget til hende, men til hendes afdøde mand. Men det accepterede High Court ikke, og retten gav Danske Bank medhold i, at Ethel Miley skylder en million euro.