Dansk bank under storstilet angreb fra udenlandske spekulanter

Udenlandske hedgefonde har set sig varme på Sydbank, der bliver udsat for et markant sats på en forværring af dens aktiekurs.

Hedgefonde satser ifølge Bloomberg News på, at Sydbank fortsat vil have store problemer med at få aktien på ret køl igen. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHANNES EISELE / AFP / Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sydbank er under angreb. Udenlandske hedgefonde har ifølge Bloomberg News rettet sigtekornet mod den danske bank og satser på, at bankens aktiekurs vil fortsætte med at være udfordret.

Hele 6,7 procent af Sydbanks offentligt udbudte aktiekapital er således bundet op i hedgefondenes negative sats. Der er ifølge Bloomberg ikke nogen anden nordisk bank, som har en lige så høj grad af såkaldt shortselling imod sig. Sydbank har ikke ønsket at kommentere udviklingen.

Antallet af Sydbank-aktier, der er lånt ud til spekulation i kursfald, er mere end fordoblet siden januar, og det til trods for, at den jyske bank helt har undgået de skandaler om hvidvask og skattely, som eksempelvis Danske Bank og Nordea. Andelen af de bankers aktier, der bliver shortet er blot henholdsvis 0,4 og 0,5 procent.

Alligevel er aktien blevet sendt sydpå. Siden slutningen af december er der blevet skåret mere end en femtedel af markedsværdien - hvilket er lidt værre end udviklingen hos Danske Bank.

Grus i maskineriet

Kursfaldet skal ikke findes i skandaler, men i knas med indtjeningen hos banken fra Aabenraa. I 2018 faldt indtægterne med syv procent, mens bundlinjen røg ned med 24 procent. Banken har i mange år haft svært ved at vokse dens forretning, og faktisk var indtægterne i 2018 det laveste niveau siden 2006. Også i årets første tre måneder måtte banken notere tilbagegang i både indtægter og profit.

Negative renter og øgede udgifter i forbindelse med indlån har generelt gjort det vanskeligere at drive bank i Danmark. Sydbank-boss Karen Frøsig har da også så sent som i maj erkendt, at de økonomiske rammer for bankdrift er vanskelige.

Og der er ikke meget opmuntring for Karen Frøsig at hente hos analytikerkorpset, der dækker Sydbank. Ingen af disse rådgiver klienter til at købe aktien ifølge data indhentet af Bloomberg. Og banken har den dårligste gennemsnitlige konsensusvurdering af alle danske aktier, der er dækket af mere end én analytiker.