Dansk Apple-forhandler har endelig overskud: Klar til at åbne flere butikker

Humac-kæden giver nu overskud efter opkøbet af konkurrenten Eplehuset og udvider til næste år med endnu flere butikker - dog ikke overalt i landet.

Humac-kæden åbnede i november butik i Illum i København, og 19. december åbner butik nummer 23 i Frederiksbergcenteret. Foto: Humac Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks største forhandler af Apple-udstyr, Humac-kæden, har med opkøbet af sin norske konkurrent ikke alene sikret sig en vækst på 65 procent i salget men også fået overskud og fortsætter også i 2016 med at udvide sit butiksnet i det meste af landet.

Humac-butik nummer 23 åbner i morgen, lørdag, i Frederiksbergcenteret, strategisk beliggende lige ved siden af en af de store uddannelsesinstitutioner, CBS (Handelshøjskolen i København), og yderligere en håndfuld butikker er med i planerne for næste år.

»Humac købte sidste år Eplehusets butikker i Danmark, og der var megen snak i krogene om, hvorvidt det lod sig gøre at slå to nødlidende kæder sammen og overleve, for Apple er et lavmarginalt produkt at sælge, som ikke giver det store overskud. Men det kan det faktisk. Operationen er lykkedes. Eplehuset-butikkerne er reddet økonomisk og driftsmæssigt, og ud over de 160 millioner kroner, som Eplehuset omsatte for, har vi skabt yderligere 100 millioner kroner i salg, så væksten på et år i omsætning er på 65 procent. Det, er vi faktisk ret benovet over, kan lade sig gøre på et forbrugerelektronikmarked, som er mættet og ikke viser nogen udvikling,« siger Michael Bech, administrerende direktør for Humac, til Berlingske.

Mærk det selv

Humac-kæden endte året med et overskud på 3,6 millioner kroner efter skat og 5,5 millioner kroner før skat ud af en omsætning på 704 millioner kroner.

»Det er naturligvis ikke mange millioner ud af en så stor omsætning, men i elektronikbranchen er det en præstation. Faktisk er det - af de hidtil offentliggjorte regnskaber - kun Elgiganten og Humac, der tjener penge. Fona, Expert, Computercity med flere har røde tal,« siger Michael Bech.

Tendensen på elektronik- og telemarkedet er ellers, at der skæres ned på de fysiske butikker, fordi husleje og personale koster alt for meget, og at man derfor i stedet satser på at sælge via Internet.

»Det er nok også rigtigt, men det er ikke den udvikling, vi mærker. Forbrugerne vil gerne røre ved produkterne og have dem i hænderne, og så er de villige til at betale det lidt mere, som Apple koster,« siger Michael Bæk.

Dyre computere sælger

iPhone-telefoner er også hos Humac det, der sælges mest af. Efter at priserne på mobilmarkedet i Danmark er holdt op med at falde, oplever Apple-kæden, at flere og flere kommer ind for at købe en ny telefon, for mobilabonnementet har de i forvejen og har ikke tænkt sig at skifte, når der ikke længere er de store penge at tjene ved det.

Det er dog Mac-PCerne, der værdimæssigt udgør den største del af Humacs indtjening.

»De koste fra 10.000 kroner og opefter og er voldsomt dyre i forhold til telefonerne, men for mange unge og studerende er det blevet et krav at have Mac på studiet, dog ikke på nogle fagområder som f.eks. ingeniørstudiet, hvor Apple ikke har vundet indpas. Faktisk kan man købe tre bærbare PCer for det, som en enkelt Mac koster, men kundernes tilbagemeldinger er, at fordi Mac-computerne sjældnere går i stykker og dermed holder i længere tid, er de villige til at investere det ekstra,« siger Michael Beck.

Ikke i Sydsjælland

Humac åbnede i oktober butik i Aalborg Storcenter og i november i Illum i København.

»Planerne er at åbne fem-seks butikker mere i 2016 på de strategisk rigtige steder og med den rigtige demografi i forhold til folks økonomi, altså på hovedgader og i storcentre i de store byer i hele landet. Dog kommer vi nok ikke til det sydlige Sjælland lige med det samme, hvilket har at gøre med indkomstniveauet. Der er ikke dér det samme grundlag som i Nordsjælland,« siger Humac-direktøren.

Humac-kæden har nu 255 medarbejdere mod 140 ved årets start.

Apple, som er verdens mest værdifulde selskab med et dagligt overskud i det seneste kvartalsregnskab på 829 millioner kroner, ændrer fra begyndelsen af 2016 sin servicestruktur i Danmark. Der bliver færre autoriserede Apple-reparatører, som Humac fortsat vil være en af.