Dansk Aktionærforening raser over OW-sag: Vi er i granatchok

Nyheden om mulig svindel og bedrageri hos OW Bunker er en kæmpe skandale og fuldstændig ekstremt. Det siger Jens Møller Nielsen, der er direktør i Dansk Aktionærforening

ARKIVFOTO 2014 af OW Bunker- - Se RB 6/11 2014 07.58. OW Bunker forsøger en rekonstruktion i to selskaber. Koncernens egenkapital er formentligt tabt. (Foto: Kasper Palsnov/Scanpix 2014) Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Vi er i granatchok. Det her er en regulær skandale. Vi har i OW Bunker et selskab med rigtig mange private investorer, der er blevet snydt, som vandet driver, og nu er det ikke til at vide, hvilke skeletter der kan vælte ud af skabet, siger Jens Møller Nielsen til Ritzau Finans.

OW Bunker har angiveligt afsløret omfattende svindel i et datterselskab i Singapore samt nye kæmpetab på eksisterende kontrakter. Bedrageriet alene kan koste selskabet over 750 mio. kr.

- Der er meget lidt, der skal gå galt, før det går helt galt. Derfor er det helt centralt, at de har fuldstændig styr på den slags, så enkeltpersoner ikke kan lave den slags numre. Og det har de bare ikke haft her.

Som en konsekvens er den ansvarlige for OW Bunkers risikostyring, Jane Dahl Christensen, omgående blevet fyret.

Jim Petersen har været topchef i OW Bunker siden 1997, og det har i mange år gået fint, men Jens Møller Nielsen undrer sig over OW Bunkers udvikling, siden selskabet blev solgt til kapitalfonden Altor i 2007.

- Der kommer en kapitalfond ind som ejer, og får skubbet selskabet på børsen, men efter syv måneder vakler koncernen på randen af en konkurs. Det er jo påfaldende. Man står med åbne øjne og polypper, og man kan ikke lade være med at spørge sig selv, om der er gamle principper, man har slækket på, spørger Jens Møller Nielsen.

Direktøren i Aktionærforening siger, at "skandalen" kan skabe en nervøs stemning for mulige nye børsnoteringer i fremtiden.

- Det er gift for børsnoteringer i fremtiden. Pandoraskandalen for nogle år siden er vand i forhold til det her. Som investor løber man altid en risiko, men man skal jo have at vide, hvilke risici det er, man løber. Elendige risikostyring og nu svindel er helt ubærligt for en børsdebutant.

Om hvorvidt bankerne bag har gjort sit arbejde godt nok i forbindelse med børsintroduktionen tilbage i marts, er Jens Møller Jensen klar i mælet.

- Det ser mildt sagt ikke sådan ud. Der kommer helt klart et efterspil, men først må man skabe bare et lille smule overblik over det her kaos. Både private og professionelle investorer vil kigge på mulighederne, om man kan gøre et ansvar gældende over for sælgerne og måske også bankerne. Men lige nu er spørgsmålet, om der overhovedet er et selskab længere, siger Jens Møller Jensen til Ritzau Finans.