Danmarks vækstgrundlag hviler på virksomheder med teknisk snilde

Virksomheder med et teknisk fundament giver mere vækst end andre typer virksomheder, konkluderer en ny undersøgelse. Det er dog stadig svært at tiltrække kompetente medarbejdere, hvilket kan gøre det sværere for virksomhederne at implementere et teknisk fundament.

På alle parametre vækster virksomheder med teknikere som fundament langt mere end andre virksomheder, viser undersøgelsen fra Akademiet for de Tekniske Videnskaber. Det er dog stadig svært for virksomhederne at tiltrække de rette talenter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scandinavian Stockphoto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er mange måder at drive en virksomhed på. Men det kan i stigende grad give bedre mening at drive sin forretning på nogle bestemte måder end andre – såsom ved at have udgangspunkt i tekniske og naturvidenskabelige fag.

Det viser en ny rapport udarbejdet af Akademiet for de Tekniske Videnskaber (ATV).

Undersøgelsen har kigget nærmere på, hvordan det går i Danmark, når det kommer til virksomheder med forretningsmodeller baseret på ingeniørvidenskab og andre »tunge« uddannelser. Og beskeden er klar; de såkaldte Science & Engineering-virksomheder (S&E), der dækker over virksomheder med et forretningsfundament i teknisk, naturvidenskabeligt og forskningsmæssigt fundament, klarer sig langt bedre end andre virksomhedstyper, når det kommer til iværksætteri. På alle måder.

»Den overordnede vurdering, man i vores optik kan læse ud fra tallene, er, at vi nu viser opskriften på succes for at få flere vækstiværksættere,« siger Charlotte Rønhof, formand for ATVs Science & Engineering-komité.

Bidrager mere til samfundet

ATV-rapporten sammenligner S&E-vækstlaget op imod startups med henholdsvis 10, 20 og 30 pct. akademikere i medarbejderstaben og op imod startups fra industrien og det generelle erhvervsliv. Og alle sammenligninger falder ud til S&E-virksomhedernes fordel.

Uanset om der er tale om gennemsnittet i de seks startup-populationer eller om de hurtigst voksende top 25 pct. blandt virksomhederne, så giver S&E-startups de øvrige markant baghjul; udviklingsforløbet for S&E-startups er markant mere positivt end for alle andre startup-typer, konkluderer rapporten. Samtidig omsatte S&E-virksomhederne i 2016 for 894 mia. kr. Det er en stigning på 193 mia. kr. på blot fem år, og heraf har nye S&E-virksomheder – stiftet efter 2011 – bidraget med 48,6 mia. kr. Altså gør disse typer virksomheder også Danmark meget rigere end andre virksomheder, tilføjer rapporten.

»Vi kan se ud fra undersøgelsen, at S&E-virksomheder performer langt bedre end andre typer virksomheder. De performer bedre på eksporten, på beskæftigelsen, på vækst – kort sagt på alle parametre,« siger Lia Leffland, adm. direktør i ATV.

Ifølge rapporten beskæftiger landets i alt 2.320 S&E-virksomheder tilmed næsten 300.000 fuldtidsansatte, svarende til knap hver syvende danske lønmodtager. Med andre ord hviler niveauet af den fremtidige vækst og velfærd i høj grad på S&E-vækstlaget og deres muligheder for at få succes, såfremt virksomhederne forstår at udnytte mulighederne.

»De mest succesfulde virksomheder er bygget på både tekniske og merkantile kompetencer. Kombinationen af de tekniske evner med det rent forretningsmæssige bidrager til en virksomheds vækst,« siger hun.

Lia Leffland, adm. direktør i Akademiet for de Tekniske Videnskaber

»Det vi ønsker at sætte på dagsordenen er, at det giver god mening at investere i digitalisering og tekniske færdigheder på flere niveauer.«


Svært at tiltrække talent

Samtidig er der dog udfordringer forbundet med at tiltrække medarbejdere, der har de rette kompetencer til virksomhederne.

»Det kan være svært at tiltrække talent, især inden for softwareudvikling uden for København. Derudover er mange virksomheder også begyndt at oprette udviklingscentre uden for Danmark, fordi det er svært at tiltrække gode talenter,« siger Lia Leffland.

Det største problem, når det kommer til at tiltrække kompetente medarbejdere, består i, at der ikke bliver uddannet nok af dem. For Lia Leffland er det derfor yderst vigtigt, at der kommer mere fokus på at tiltrække og uddanne så meget kvalificeret arbejdskraft inden for S&E som muligt.

»Vi kan simpelthen ikke følge med efterspørgslen på STEM-talenter. Det er nødvendigt at uddanne mange flere, og vi er nødt til at tiltrække flere højtspecialiserede udlændinge, hvis vi vil sikre at væksten og arbejdspladserne bliver skabt i Danmark,« siger hun.

Hos handelsplatformen Tradeshift er medstifter og senior vice president Mikkel Hippe Brun ikke i tvivl om, at tekniske kundskaber giver grønne tal på bundlinjen. Således har Tradeshift oplevet en tilslutning fra mere end 1,5 mio. virksomheder over hele verden i brugen af dets produkter, og det skyldes i stor grad kompetente medarbejdere inden for teknik og STEM-fag. Ifølge ham viser virksomhedens situation derfor, at der er et stort potentiale at hente i at have flere S&E-medarbejdere, men at der stadig ikke er stor nok fokus på det.

»Der er tydeligvis stor efterspørgsel på dygtige medarbejdere, så derfor skal virksomhederne have de lange perspektiver i deres rekruttering. Det, vi har mellem ørerne, er jo vores råstof, som vi skal leve af i fremtiden,« siger han.

Samme budskab har Lia Leffland. For hende er det vigtigt, at der kommer en større politisk indsats for at styrke implementeringen af S&E i selskaber, og at virksomheder kan udnytte talenter fra uddannelsesinstitutionerne. Hvis Danmark i fremtiden skal tage del i væksten, skal det ske nu, siger hun.

»Det vi ønsker at sætte på dagsordenen er, at det giver god mening at investere i digitalisering og tekniske færdigheder på flere niveauer. Derfor er det blandt andet en god idé at uddanne mange flere talenter, og dertil skal rammerne for samarbejdet mellem virksomheder og universiteter styrkes,« siger Lia Leffland.