Danmarks største rejseselskab vingeskudt af coronakrisen – nye ejere skyder trecifret millionbeløb ind til overlevelse

Først gik den gamle ejer konkurs. Så kom coronakrisen og slagtede forretningen. Det er ikke sjovt at være Spies, men via omfattende finansiel krisehjælp har den nye ejerkreds sikret, at rejseselskabet kan overleve uden at sælge en eneste rejse i det nye regnskabsår.

En simuleret tur til Paris, som dette par tager sig under en feriemesse i 2017, blev det tætteste, mange danskere kom på at se den store den store vide verden i 2020. Dette rammer Spies hårdt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Danmarks største rejseselskab, Spies, er benhårdt ramt af coronakrisen. Det afslører et nyt regnskab for det forskudte regnskabsår 2019/2020.

Omsætningen faldt med mere end 60 procent fra 1.680 millioner kroner året forinden til 661 millioner kroner i det netop offentliggjorte regnskab. En nedgang, der skyldes covid-19-pandemien, som i store perioder af regnskabsåret eliminerede de fleste danskeres rejseaktivitet.

Den bratte nedgang slår også hårdt igennem på driftsresultatet, der viser et blodrødt minus på 98,8 millioner kroner. Primært fordi Spies i regnskabsåret har modtaget i alt 45,2 millioner kroner fra Rejsegarantifonden, som lønkompensation og som kompensation for faste omkostninger, begrænses underskuddet på bundlinjen dog til godt 49 millioner kroner.

Regnskabet dækker perioden 1. oktober 2019 til 30. september 2020, og omfatter dermed ikke konsekvenserne af den igangværende anden nedlukning af store dele af verden.

Derfor lyder det også, at Spies ikke forventer at tjene penge i det indeværende regnskabsår 2020/2021, der løber frem til udgangen af september. Spies forventer først overskud i 2021/2022.

»En milepæl for vores forretning er, når vaccinationsprogrammet er rullet fuldt ud i Norden og på vores destinationer,« skriver Spies i regnskabet og uddyber, at resultatet for de kommende år i høj grad afhænger af, hvornår myndighederne i de nordiske lande og på destinationerne genåbner for rejser.

Ejere indskyder 200 millioner kroner

For Spies kom coronakrisen som eksistentiel krise nummer to inden for kort tid. I forvejen var selskabet truet på sin eksistens i 2019, idet den gamle ejer, det britiske rejseselskab Thomas Cook, gik konkurs med et brag.

Konkursen førte til et tab i Spies på 175 millioner kroner i regnskabsåret 2018/2019, så Spies nu på to år har tabt knap i alt 224 millioner på bundlinjen. Ved udgangen af det netop offentliggjorte regnskabsår efterlod det egenkapitalen på minus 126,6 millioner kroner.

Spies-ejer Petter Stordalen under præsentationen af opkøbet af Spies ud af konkursboet efter britiske Thomas Cook, der krakkede i 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Janerik Henriksson/AFP/Ritzau Scanpix.

Krisen har tvunget den nye ejer, rejsekoncernen Nordic Leisure Travel Group, som den norske hotelmilliardær Petter Stordalen sammen med kapitalfondene Altor og TDR Capital står bag, til i februar at skyde 200 millioner kroner ind i Spies for at sikre driften.

Det er ikke første gang, at de nye ejere må til lommerne. I forbindelse med konsortiets opkøb af Spies ud af Thomas Cook-konkursboet og stiftelsen af Nordic Leisure Travel Group, blev der indskudt 1.500 millioner svenske kroner i ny egenkapital til koncernen.

De nye 200 millioner kroner, som er blevet skudt ind i år, betyder sammen med en række besparelser, lønkompensationsordninger, nye kreditfaciliteter, nye statsstøtte kreditter relateret til covid-19 og lån hos Vækstfonden i Danmark samt hos Innovasion i Norge, at Spies skulle være sikret regnskabsåret ud.

Faktisk er der »etableret et likviditetsberedskab, som kan modstå et scenario uden salg af rejser i regnskabsåret 2020/21«, står der i Spies-regnskabet.

Petter Stordalen sidder på 40 procent af Nordic Leisure Travel Group. Det samme gør Altor, mens TDR Capital ejer de sidste 20 procent.