Danmarks største pengetanke gør klar til at bygge havnetunnel

Med fhv. DONG-topchef Anders Eldrup og tidligere Nordea-direktør Peter Schütze i spidsen vil fem af de største pensionskasser nu undersøge, hvordan pensionsmilliarderne kan sætte skub i store infrastrukturprojekter.

Foto: Katrine Emilie Andersen. Anders Eldrup og Peter Schütze er formænd for nyt OPP-initiativ omkring havnetunnelen
Læs mere
Fold sammen

Fem af Danmarks største pensionskasser – ATP, PFA, PensionDanmark, PKA og Sampension – er blevet trætte af politikernes nøl og tager nu selv initiativ til at få sat gang i store infrastrukturprojekter i offentlig-privat partnerskab, også kendt som OPP-projekter. Dermed bliver der for alvor sat skub i ambitionerne om at få pensionskassernes mange milliarder med til at finansiere offentlige infrastrukturprojekter som broer og tunneller.

De fem pensionskasser er de største investorer i Danmark og repræsenterer en samlet pengetank på op mod 1.700 mia. kr. – eller over halvdelen af danskernes samlede pensionsopsparing på 3.000 mia. kr. Det er rigeligt til at realisere drømmeprojekter som en havnetunnel i København og en Kattegatforbindelse.

De fem selskaber har i første omgang iværksat et udredningsarbejde, som skal skille skidt fra kanel i den ofte politisk følsomme diskussion om OPP. I udredningen inddrages den planlagte københavnske havnetunnel mellem Nordhavn til Amagermotorvejen som testeksempel.

Samarbejdet bliver samtidig et stort comeback for den fyrede DONG-topchef Anders Eldrup, der sammen med den tidligere Nordea-direktør Peter Schütze skal stå i spidsen for initiativet og sikre det tyngde og gennemslagskraft.

Ifølge Henrik Heideby, som er adm. direktør for landets næststørste pensionsselskab PFA, kan initiativet munde ud i, at pensionskasserne etablerer et fælles selskab sammen med andre danske aktører som f.eks. de store rådgivende ingeniørvirksomheder.

Pensionssektoren er delt i synet på OPP, og blandt andre Nordea Liv og Pension har været kritisk over for modellen. De peger på, at staten kan låne penge langt billigere end pensionsselskaberne, som blot er ude på at sikre sig høje afkast. Men ifølge Anders Eldrup og Peter Schütze bliver der ingen overnormal profit til pensionskasserne. »Pensionsselskaberne skal overtage en del af risikoen ved projekterne fra staten som modydelse for et højere afkast,« siger Anders Eldrup.

Finansminister Bjarne Corydon (S) ser frem til udredningen, der »vil teste argumentet om, at man med OPP vil kunne få investeringer, der er billigere, bedre og mere rationelt tilrettelagt, end vi mange gange er i stand til, når vi foretager dem i et rent offentligt regi«.