Danmarks største pengetank sætter rekord: Har tjent 27,6 milliarder på tre måneder

I årets andet kvartal præsterede pensionskæmpen ATP isoleret set det bedste afkast i investeringsporteføljen nogensinde.

Bo Foged er øverste chef for Danmarks største pengetank. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks største pengetank, ATP, der forvalter pensionskroner for 5,3 millioner medlemmer, har haft vind i sejlene i årets andet kvartal.

Her gav investeringsporteføljen et afkast på 27,6 milliarder kroner før omkostninger og skat, hvilket var det bedste kvartal nogensinde. Det viser et netop offentliggjort regnskab fra den danske pensionskæmpe.

»Den måde, vi har konstrueret vores portefølje på med stor risikospredning, tæt risikostyring og aktiv risikotagning, viser virkelig sin værdi. Jeg er meget tilfreds med, at vi har været tro mod vores koncept og igen leveret rekordresultater på investeringssiden. Samtidig har vi bidraget aktivt til at løse opgaver af stor samfundsmæssig betydning i vores administrationsforretning,« siger ATP-topchef Bo Foged i en kommentar til regnskabet.

Stik modsat situation

Det største positive bidrag kom fra investeringer i både børsnoterede og unoterede aktier samt i inflationsrelaterede instrumenter, mens investeringer i stats- og realkreditobligationer gav negative afkast.

Trods stigende renter i begyndelsen af året landede ATP sammenlagt et investeringsafkast på 26,9 milliarder kroner før skat i årets første seks måneder.

Spoler vi tiden blot et år tilbage, så situationen helt anderledes ud. Dengang meddelte ATP, at investeringsafkastet i første halvår 2020 udgjorde minus 11,4 milliarder kroner som følge af voldsom turbulens på de finansielle markeder.

Alligevel endte ATP i 2020 med at lande det næstbedste resultat nogensinde.

Svimlende formue

En af de store opgaver, som ATP fuldendte i april 2021, var udbetaling af indefrosne feriepenge. I alt hævede 2,3 millioner danskere feriemidler svarende til godt 88 milliarder kroner.

Ved udgangen af første halvår 2021 var ATPs reserver – det såkaldte bonuspotentiale – vokset til 171,7 milliarder kroner – det største nogensinde. Den samlede formue var dermed på 925 milliarder kroner.

De seneste fem år har ATP i gennemsnit haft et årligt afkast på 22,6 procent i forhold til bonuspotentialet.