Danmarks største lånesucces nogensinde

Billige lån med lave start- ydelser fortsætter med at vinde indpas på det danske boligmarked.

Mange ældre har taget afdragsfri lån i deres bolig, så de er i stand til at betale huslejen med deres pension og dermed kan blive længere i eget hjem. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Gejl
Tæt ved halvdelen af alle danske boligejere har snart lån uden afdrag i deres bolig og sparer derved ikke så meget som én krone op i deres bolig, viser nye tal.

De afdragsfrie lån kom på markedet herhjemme den 1. oktober 2003, altså for snart fire år siden, og de har siden spredt sig med en helt enestående stor fart.

Realkreditten var ellers ret forbeholdne, da de i efteråret 2003 skulle spå om interessen for de nye lån.

Forudsigelser
Daværende cheføkonomi i BRFkredit, Jens Christian Nielsen, sagde i hvert fald til Berlingske Business dengang, at afdragsfrie lån nok aldrig nogensinde ville få en markedsandel på op mod 50 procent af alle lån.

Landets ukronede ejendomsmægler-konge, Poul Erik Bech, var dog mere optimistisk, eftersom han i slutningen af september 2003, kun få dage før de nye lån blev sluppet løs herhjemme, udtalte følgende til Berlingske Business:

»De afdragsfrie lån bliver den største lånesucces på det danske boligmarkedet - nogensinde.«

Han tilføjede, at det måske sidder dybt i danskerne, at gæld - og især boliggæld - er noget, man skal betale tilbage.

»Men når folk hører om alle fordelene ved afdragsfrie lån, bliver de meget positive. Dette her kræver lidt tilvænning. Ligesom vi så det med flex- og rentetilpasningslån, da de kom for nogle år siden. Men når først det går op for folk, hvilke muligheder afdragsfrie lån kan give, så får de ikke bare stor - men meget stor - udbredelse,« sagde Poul Erik Bech altså for snart fire år siden.

Han fik ret.

42 pct. afdragsfri
I dag stiger udbredelsen af lån uden afdrag måned for måned, så det nu er 42 procent af hele realkredittens lånemasse til private, der er uden afdrag.

Det er ikke kun blandt unge med presset økonomi, at de lån er blevet et hit. Også ældre og midaldrende har taget de afdragsfrie lån til sig, fordi der ofte er store økonomiske fordele ved at stoppe afviklingen af boliggæld, og i stedet skyde penge ind på skattebegunstigede pensioner, investere i aktier, afvikle anden dyr gæld eller helt andre ting.

På udvalgte dele af boligmarkedet er lånene ekstra meget udbredt. Det gælder på markedet for fritidshuse og forældrekøb af lejligheder. Men ellers er det især i København og Nordsjælland, hvor priserne er højest, at lån uden afdrag er blevet mest populære. Om priserne så er høje på grund af denne låneform, eller de høje priser presser boligejerne til at tage afdragsfrie lån, er der delte meninger om. Men der er sikkert tale om en kombination af begge dele.

Bankernes interesse
I Holland er op mod 80 procent af alle boliglån afdragsfrie, og de er også meget udbredte i England, Sverige og Norge. Så med stor sandsynlighed vil de vokse yderligere herhjemme. En dag kan det være, at stort set alle lån er af denne type, og folk slet ikke længere sparer op i boligen med andre steder. Det er i hvert fald den vej, bankerne gerne ser udviklingen gå, efter som folk så får store både aktiver og passiver - gæld og formue - på samme tid, som skal passes, omlægges, investeres og placeres. Alt sammen nogen, den finansielle sektor tjener store summer på. Med indførelsen af de nye SDO-lån herhjemme er der i princippet mulighed for at få lån med uendelig løbetid - uden afdrag. Ind til videre har Realkredit Danmark som de første dog sendt lån på markedet med 20 års afdragsfrihed, men der kommer helt sikkert mere og vildere ting på markedet inden længe.