Danmarks største flaskesamler når milliarden

Årsrapport fra Dansk Retursystem viser, at forbrugere nu sender ni ud af ti tomme dåser og engangs-flasker retur til det danske pant- og retursystem.

Over en milliard engangsemballager i form af dåser og flasker ryger nu årligt gennem det danske genbrugssystem, som bliver bestyret af Dansk Retursystem A/S. Arkivfoto: Stine Larsen Fold sammen
Læs mere
Foto: STINE LARSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det nationale genbrugssystem for flasker og dåser har gennemgået en stor forandring de seneste år. Fra tidligere at være fokuseret på genbrug af flasker, så handler retursystemet i dag i høj grad om indsamling af engangsemballage, som bliver smeltet om, hvorefter materialet bliver genbrugt.

Og det har Dansk Retursystem A/S så stor succes med, at det vækker opsigt internationalt set. Det skriver den privatejede non-profit-orienterede Dansk Retursystem i hvert fald selv i sin årsrapport for 2014, der netop er blevet offentliggjort.

89 procent af engangsemballagen på det danske marked kommer i dag tilbage gennem Dansk Retursystem. Omsætningen i Dansk Retursystem blev sidste år 1.741 millioner kroner, mens resultatet endte med en beskedent plus. Regnestykket for virksomheden hænger dog sammen, så Dansk retursystem ser ikke noget behov for at ændre panttaksterne, som det er nu. Det skyldes ikke mindst, at spildet er meget lille.

Mens blot fire procent af emballagen, der gik igennem Dansk Retursystem, i 2004 var pantbelagt engangs-emballage i form af dåser, plastikflasker og enkelte glasflasker, så er billedet nærmest vendt på hovedet i dag. Markedsandelen for engangsemballage nu er på 78 procent af det danske marked. De genpåfyldelige flasker står for de sidste 22 procent.

Mængden af engangsemballage er alene fra 2013 til 2014 steget ned 13 procent og nu er det over en milliard engangsemballager, der kører igennem Dansk Retursystem.

At sammensætningen har ændret sig så drastisk de seneste år kommer dog ikke bag på Lars Krejberg Petersen, administrerende direktør i Dansk Retursystem A/S.

»Der kan være flere grunde til stigningen: En del genpåfyldelige standardflasker er udfasede fra markedet og erstattet af engangsemballager. Og så spiller det formentlig stadig ind, at udbyderne af drikkevarer har rapporteret stigende salg efter at afgiften på øl- og sodavand blev sat ned i 2013,« han i en pressemeddelelse.

Dansk Retursystem tester for tiden med et nyt system, hvor 11 pantstationer er blevet gearet til at modtage hele poser med emballage. Med en særlig »pantsæk« kan forbrugere aflevere op til 100 engangsflasker og -dåser med pant ad gangen og få panten direkte ind på kontoen, fortæller virksomhedens direktør.

»Pantstationen gør det meget nemt, enkelt og hurtigt at pante mange flasker og dåser på én gang. Med testen af pantstationer undersøger vi grundigt, om forbrugerne synes pantstationen er en god ide som supplement til de andre måder at aflevere på – og indtil videre ser det sådan ud. Vi får gode tilbagemeldinger, og det næste års tid tester vi videre, så vi bliver endnu klogere på, hvordan vi gør det nemmest for forbrugerne - og mest effektivt, miljømæssigt og økonomisk,« lyder det fra Lars Krejberg Pedersen.