Danmarks største busselskab kan blive tysk

Den britiske transportgigant Arriva, der blandt andet er Danmarks største busoperatør, er ifølge internationale medier på vej til at blive overtaget af de tyske statsjernbaner, Deutsche Bahn.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den tyske avis Tagesspiegel kunne lørdag fortælle, at bestyrelsen for Deutsche Bahn skal mødes 21. april for at godkende et bud på den britiske transportgigant Arriva. Ifølge nyhedsbureauerne Reuters og Bloomberg vil Deutsche Bahn byde 775 pence pr. aktie, eller i alt 1,6 milliarder pund, svarende til 11,9 milliarder kr., for Arriva.

I dag er Arrivas aktiekurs steget op til 3,8 pct. til 764,50 pence.

Arriva, der oprindeligt hed Cowie efter stifterfamilien, besluttede i 1997 at ekspandere uden for Storbritannien, og købte derfor aktiemajoriteten i danske Unibus, der blev starten på en markant europæisk ekspansion. Siden har Arriva i Danmark købt Bus Danmark i 1999, Combus i 2001, Wulff Bus i 2004 og senest Veolia i 2007, så selskabet nu er den klart største busoperatør i Danmark. Arriva var også det første selskab, der i januar 2003 brød DSBs monopol på togdrift i Danmark.

Arriva beskæftiger i dag 44.000 ansatte, der transporterer over en milliard mennesker i Danmark, Storbritannien, Spanien, Holland, Tyskland, Portugal, Sverige og Italien. Heraf er der 5.000 ansatte i Danmark, og 1.800 i Sverige, hvor selskabet bl.a. driver to toglinjer.

Hverken Deutsche Bahn eller Arriva har kommenteret opkøbsrygterne, men i sidste måned brød fusionsforhandlinger sammen med Keolis, der primært er ejet af de franske statsbaner, SNCF, og sidste år transporterede to milliarder passagerer, og også er aktive i Danmark, hvor man ejer busselskabet City-Trafik.