Danmarks ottende største bank

Den danske banksektor har været så rådden, at afviklingsselskabet Finansiel Stabilitet er gået hen og blevet landets ottende største bank.

Danske kroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens N¿rgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For to år siden var der ingen, der kunne forestille sig, at Roskilde Bank skulle tabe sin plads som landets ottende største til et statsligt afviklingsselskab for banker, men det er ikke desto mindre tilfældet.

Med en samlet balancesum på 64 milliarder kroner er Finansiel Stabilitet dobbelt så stor som Vestjysk Bank på niende pladsen, og der er kun fire milliarder op til Spar Nord Bank på syvende pladsen. Det er status, efter at Finansiel Stabilitet torsdag offentliggjorde sit regnskab for tredje kvartal.

Finansiel Stabilitet er langt fra færdig med at tage de tab, som måtte komme. Dels kan der komme flere banker til, og dels tikker tabene i de banker, som allerede er havnet i afviklingsselskabet, løbende ind.

”Finansiel Stabilitets forventninger til årsresultatet er præget af usikkerhed vedrørende tabsudviklingen i datterselskaberne (de nødstedte banker, red), herunder tab i forbindelse med erstatningssager og retslige tvister,” skriver Finansiel Stabilitet.

Størst tab i Roskilde

Foreløbig er Roskilde Bank topscorer, da statens tab ved udgangen af september er opgjort til 4,1 milliarder kroner. Banken skiller sig dog ud, fordi Finansiel Stabilitet ikke eksisterede den gang den gik ned. Roskilde Bank havde derfor sin egen løsningsmodel indtil august 2009, hvor den blev overført til Finansiel Stabilitet. Det skete med tab på 3,9 milliarder kroner, som sidst i september var vokset til de 4,1 milliarder kroner.

Den næststørste syndebuk er EBH Bank, hvor der er tabt 2,8 milliarder kroner, og herefter følger Gudme Raaschou Bank med 1,4 milliarder kroner, Fionia Bank med 1,0 milliarder kroner og Løkken Sparbank med 0,5 milliarder kroner.