Danmarks ølkonge vil lave børnetøj

Mikkel Borg Bjergsø, der ejer mikrobryggeriet Mikkeller, køber sig ind i det danske børnetøjsmærke Wawa. Det sker efter mærkets stifter, Johanna Topooco, kontaktede Bjergsø efter at have set ham i to DR-programmer.

Mikkel Borg Bjergsø. Mikkel brygger øl under navnet Mikkeller. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

En aften foran fjernsynet blev skelsættende for iværksætteren og designeren Johanna Topooco. Hun havde længe arbejdet på drømmen om at skabe et børnetøjsbrand udover det sædvanlige, men manglede kapital til at skyde projektet ud over rampen. Men først i DR-programmet »Kender du typen?« og kort efter i »Danske Iværksættereventyr« stødte hun på Mikkel Borg Bjergsø.

»Mikkels drive og ambitiøse tilgang til det, han tror på, gjorde indtryk. Det var så vigtigt for mig at finde en Wawa-partner, der forstod brandets koncept, og som med sin personlighed og business-erfaring kunne løfte Wawa til et højt niveau,«  fortæller Johanna Topooco, der derefter tog chancen og kontaktede Mikkel Borg Bjergsø.

Og Mikkel Borg Bjergsø kunne lide, hvad han hørte, da Johanne Topooco første gang fortalte om Wawa. Og i sådan en grad, at han nu har købt en andel i børnetøjsmærket.

»Det var tydeligt for mig, at Johanna er sindssygt dedikeret og opsat på at gøre Wawatil en succes. Hun har et sjældent engagement, og så er tøjet smukt designet, kvaliteten i top og idealerne bag meget sympatiske,« fortæller Mikkel Borg Bjergsø.

Wawa, hvis første kollektion er ude hos ti forhandlere i flere lande, fremstiller tøj til børn mellem tre og otte år. Tøjet bliver produceret med et af tekstilbranchens strengeste miljøcertifikater GOTS, som står for Global Organic Textile Standard. Certificeringen garanterer strikse regulativer for alt fra brugen af kemi til genbrug og affaldshåndtering igennem produktionsprocessen.

Johanna Topooco bor i København med sin danske mand og deres to børn, men er datter af en svensk mor og en boliviansk far og har fundet inspiration i begge disse kulturer til sit bæredygtige tøjdesign.

»Jeg har haft adgang til to meget smukke verdener, der er meget kontrastfulde. Samspillet imellem dem forudsætter virkelig, at man har forståelse for deres forskelligheder og værner om deres fælles naturressourcer,« forklarer designeren, der savnede et tøjmærke til sin egen dreng, da han blev større.

»Jeg ville gerne blive ved med at købe bæredygtige produkter med et lækkert design, men udbuddet af denne slags produkter var og er stadig meget begrænset. Vi er mange der går op i, at helt små børn skal have sunde produkter, men når de bliver større, følger udbuddet ikke med,« siger Johanna Topooco.

WAWA betyder barn på Aymara – et indiansk sprog, som man taler i Bolivia og Peru, og navnet er samtidig en del af Johanna Topoocos mellemnavn Warawara Wawa, som betyder stjernebarn.

Udover Johanna Topooco og Mikkel Borg Bjergsø er fotograf Amanda Hestehave og Bjergsøs ægtefælle Pernille Pang også partnere i WAWA. Hestehave bidrager med sin fotografiske ekspertise og viden til brandet, mens Pernille Pang, der er PR manager og designansvarlig i Mikkeller, tager hånd om PR-delen.