Danmarks kapitalfondskonge bygger broer, før han graver grøfter

70 år tirsdag. For Christian Frigast handler det om at samle, ikke sprede. Det er formentlig netop de egenskaber, som har skubbet Frigast ind i arbejdet på regeringsniveau, nemlig som formand for EKF Danmarks Eksportkredit og som næstformand i PostNord.

Christian Frigast er måske ikke er den mest kendte erhvervsmand i Danmark, men han er formentlig den erhvervsmand, der har det største og stærkeste netværk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Oscar Scott Carl (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad gør man, når det vigtigste vidne til ens liv er væk?

Det er sikkert et af de spørgsmål, som Christian Frigast stiller sig selv, når han 23. november fylder 70 år, i skyggen af sorg. Hans hustru, Charlotte Frigast, døde for blot fire uger og fire dage siden.

En smertelig påmindelse om at alder og runde fødselsdage bare er tal. De rigtige og væsentlige tal er, at man eksempelvis får lov at være gift med den samme i over 43 år. Det er længere, end de fleste kan præstere.

»Charlotte var det fornemme, fintmærkende, intelligente og lyse menneske,« sagde Christian Frigast ifølge dem, der var til stede ved bisættelsen i Skovshoved Kirke, da han selv valgte at holde en begravelsestale for sin kone. Det er også de færreste, der kan præstere det.

Man fristes til at dvæle ved alle de ydre titler og resultater, som forbindes med Christian Frigast.

Depechen givet videre

Frigast er stadig formand for kapitalfonden Axcel, som han grundlagde for over 25 år siden. Depechen er imidlertid givet videre til den næste generation i Danmarks største kapitalfond, hvor et nyt team skaber resultater.

Det er kun nogle uger siden, at Axcel kunne offentliggøre, at de havde solgt spilvirksomheden Steel Series til GN Store Nord for otte milliarder kroner. Frigast er i følge sine venner et konkurrencemenneske, så mon ikke han i det mindste tænker, at det nye team trods alt endnu ikke har overgået Axcels hidtil største transaktion, nemlig børsintroduktionen af Pandora for 11 år siden til 27 milliarder kroner, da Frigast stadig var managing partner for Axcel. Sådan fik han tilnavnet Danmarks kapitalfondskonge.

Lige fra begyndelsen har Christian Frigast forsøgt at bekæmpe skræmmebilledet af kapitalfonde som finanshuse, der tømmer sunde virksomheder og splitter dem ad for at sælge eller belåne dem med det formål at berige grådige ejere og investorer i et urimeligt omfang. Mange kan stadig huske tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussens (S) angreb på kapitalfondene i bogen »I grådighedens tid« fra 2008.

Bygget på idealisme

Da tankerne om at bygge en dansk kapitalfond opstod for snart 30 år siden, var ideen bygget på en portion idealisme, nemlig at skabe en fond til at udvikle især industrivirksomheder og helst i samarbejde med de oprindelige ejere.

Hvis man vil forstå Frigast – og såmænd også Axcel – er man derfor nødt til at se dybere end Pandora- og Steel Series-milliarderne, omend de som virksomheder er uomgængelige erhvervssucceser; Pandora er blevet et globalt varemærke. Det har for Frigast altid handlet om at samle mennesker omkring sig selv og Axcel, som kan sætte sig ud over snævre fordomme om kapitalismen for at skabe resultater, der i sidste instans gavner samfundet, for hvis kapitalismen ikke gavner samfundet, vil dets licens til at skabe job, vækst og velstand komme under pres, er erkendelsen.

Skal opføre sig ordentligt

Oprettelsen af kapitalfondenes sammenslutning, der i dag hedder Aktive Ejere, handlede helt tilbage i 2000 om at sikre, at kapitalfondene fik en licens til at eksistere, fordi man forpligter sig til at opføre sig ordentligt og ansvarligt. Hvem havde lige set, at Frigast opfandt en tidligere socialdemokratisk toppolitiker, Henrik Sass Larsen, til at være direktør for sin brancheforening? Men sådan er logikken, når man vil bygge broer frem for at grave grøfter.

Samme logik kan læses ud af ideen om at bruge nogle af Pandora-pengene til at bygge erhvervslivets tænketank, Axcelfuture. Her et det samfundsudfordringen og ønsket om at finde svar på svære problemer, som har været drivende, og som har samlet røde og blå om samfundsløsninger.

Det handler om at samle

For Frigast handler det om at samle, ikke sprede. Det er formentlig netop de egenskaber, som har skubbet Frigast ind i arbejdet på regeringsniveau, nemlig som formand for EKF Danmarks Eksportkredit og som næstformand i PostNord.

Frigast er måske ikke er den mest kendte erhvervsmand i Danmark, men han er formentlig den erhvervsmand, der har det største og stærkeste netværk fra kontorfællesskabet på Esplanaden. Det er sådan, man bygger resultater i et land, hvor konsensus regerer.

Er det let?

Nej, det er det ikke. Winston Churchill, som Frigast er kendt for at citere i sine taler, er måske den, som bedst har sat ord på, hvad det er at bygge en kapitalfond og at kæmpe for at kapitalfonde og investorernes ret til at være her.

Churchill sagde engang, at det at holde en bordtale er som at kravle op ad en væg, der skråner imod dig, og at kysse en pige, som læner sig væk fra dig. Det ligner en rammende beskrivelse af, hvad Frigast har forsøgt at gøre i sin karriere.

Så hvad skal man gøre, når det vigtigste vidne til ens liv er væk? Man skal leve videre – også for sine to børns og fire børnebørns skyld.