Danmarks Fort Knox er blevet solgt

Nationalbanken har afhændet en af landets bedst bevogtede erhvervsbygninger.

Læs mere
Fold sammen

En dansk version af Fort Knox med de amerikanske guldreserver er blevet solgt: Nationalbanken har netop fået afhændet ejendommen Solmarksvej 5 i Brøndby, hvor Den Kgl. Mønt har boet.

I 2011 rykkede produktionen af mønter fra Vestegnen og ind i Nationalbankens hovedsæde på Havnegade i det centrale København. Siden har de godt 8.000 kvadratmeter store bygninger i Brøndby været til salg over flere omgange - og nu er de afhændet med en udbudspris på 43 millioner kroner.

Køberen ønsker ifølge Nationalbanken foreløbig ikke at stå frem, men ejendommen har - næppe overraskende - »et ekstraordinært højt sikringsniveau,« som det hedder i salgsmaterialet. Sikkerheden omfatter blandt andet en ydre sikrings- og forsyningsgård, en indre gård, store boksanlæg og forstærkede betongulve.

Nationalbanken oplyste i efteråret, at den i løbet af 2016 vil nedlægge sin egen produktion af mønter og sedler i Havnegade og i stedet få leveret friske penge udefra, sådan som flere andre nationalbanker allerede gør.

Prægning af danske mønter kan ellers tidsfæstes så langt tilbage som til 700-tallet i Ribe, og siden 1690 har mønterne haft særlige symboler som tegn på, at de var præget af en dansk møntmester. Pengesedler er derimod et meget mere nymodens påhit, som dukkede op i 1700-tallet.

Salget af det tomme danske Fort Knox er blevet håndteret af mæglerfirmaet Ibo, der har speciale i erhvervslokaler på den københavnske vestegn.