Danmarks dårligste bank er . . .

En gennemgang af de danske bankers egenkapitalforrentning, nedskrivningsprocenter og kreditgearing baseret på halvårsregnskaber for 2010 tegner et tydeligt billede af Amagerbanken som Danmarks dårligste bank efterfulgt af blandt andet Alm. Brand Bank og Aarhus Lokalbank.

Amagerbanken er ifølge en gennemgang af regnskaber den mindst sikre bank at sætte sine penge i. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Amagerbanken taber. Ringkøbing Landbobank vinder. Sådan ser resultatet af danmarksmesterskabet i bankdrift sommeren 2010 ud.

Det er baseret på en gennemgang af de danske bankers halvårsregnskaber for 2010 og viser, at også Alm. Brand Bank og Aarhus Lokalbank ligger i den tunge ende af listen.

Læs også: Moody's: Danske banker fortsat svage

Netop nu er det vigtigere end nogensinde, om ens bank klarer sig godt eller skidt. For den 30. september er det slut med statens ubegrænsede garanti, hvis bankerne krakker.

Herefter får bankkunder dækket 750.000 kroner - eller rettere 744.600 kroner, da det indskydergarantiloftet reelt er 100.000 euro - og derfor er det vigtigt for velhavende kunder med større indeståender at have en sikker bank.

Aktieemission polstrer

Amagerbanken har en nedskrivningsprocent på 2,4 procent i første halvår. Nedskrivningsprocenten fortæller, hvor stor en andel af udlånene og garantierne banken regner med at tabe. Samtidig har Amagerbanken gearet deres udlån 14,2 gange. Den har altså udlån, som overstiger egenkapitalen lidt over fjorten gange.

Det er alt sammen faktorer, som ifølge eksperter gør Amagerbanken til en af landets mest usikre banker:

»Som kunde i Amagerbanken skal man da gennemtænke situationen, hvis man har over 750.000 kroner stående i banken,« siger formueforvalter i Formuepleje, Thomas Berngruber - velvidende, at Amagerbanken i dag er i bedre form, end tallene indikerer, fordi den netop har polstret sig med solide 900 millioner kroner gennem en aktieemission.

Se hvordan din bank har klaret sig

Bankekspert Bjarne Jensen mener, at de dårlige nøgletal for Amagerbanken ikke bør overraske nogen:

»De tegner bare billedet af bankens situation. Det er især de høje nedskrivninger, som har presset banken. Hvis nedskrivningerne fortsætter, risikerer de nye penge fra aktieemissionen også snart at være væk,« siger Bjarne Jensen fra Bjarne Jensen Consult.

Samtidig har banken været særdeles ringe til at forrente egenkapitalen - minus 22 procent lyder det for Amagerbankens aktionærer på alle måder nedslående resultat.

Egenkapitalforrentning er et udtryk for indtjeningsevne og gearing og nedskrivninger et udtryk for risikovillighed. De tre tal giver mulighed for at vurdere bankernes evne til at levere en attraktiv forrentning i forhold til den risiko, de har påtaget sig.

»Og her skiller Amagerbanken sig altså bare negativt ud. Det samme kan i øvrigt siges om Alm. Brand Bank, Morsø Bank, Morsø Sparekasse og Skjern Bank,« siger formueforvalter Thomas Berngruber fra Formuepleje.

Bankmareridt

Bankekspert Bjarne Jensen vil gerne tilføje endnu en bank på taberlisten:

»Aarhus Lokalbank. En egenkapitalforrentning på minus 11 procent og en kreditgearing på 17 gange egenkapitalen er ikke godt. Det er især nedskrivninger på udlån i Tyskland, der har gjort ondt. Det er et klassisk eksempel på en bank, der gerne ville vokse uden for eget område og i farten glemte den ordentlige kreditvurdering,« siger Bjarne Jensen.

Alm. Brands forsøg på at drive bank har de seneste år udviklet sig til lidt af et mareridt for koncernen. Fonden har flere gange åbnet op for pengekassen for at styrke kapitalen i bankdelen på grund af store nedskrivninger.

Læs også: Banker kan ikke opfylde nye likviditetskrav

Det er især pantebreve, som Alm. Brand Bank har brændt fingrene på:

»De fleste banker er geografisk baserede. Det er ikke tilfældet med Alm. Brand Bank, som derfor fandt et nicheområde i blandt andet pantebreve. Det var ikke verdens heldigste disposition,« siger Bjarne Jensen.

Bankernes forrentning af egenkapitalen har generelt været ringe de seneste år. Det hænger sammen med den samfundsøkonomiske udvikling og finanskrisen, men også sammen med bankernes høje gearing.

Flere aktieanalytikere er dog begyndt at blive mere optimistiske på bankernes vegne, fordi nogle banker ifølge analytikerne allerede er begyndt at levere gode resultater igen. Det er formueforvalter Thomas Berngruber imidlertid uenig i:

»Efter min mening er det ikke tilfældet. Det er rigtigt, at mange banker overraskede i forhold til analytikernes forventninger, men det reelle afkast til aktionærerne har været uimponerende,« siger Thomas Berngruber fra Formuepleje og indikerer dermed, at aktionærerne må se langt efter de gode gamle dages høje afkast af finansaktier.

Køb adgang: Så tilfredse er kunderne med deres bank

Det var ikke muligt at få en kommentar fra Amagerbankens admininstrerende direktør, Jørgen Brændstrup, som ikke ringede tilbage.