Danmarks ældste storcenter skovler penge ind

Landets ældste indkøbscenter øgede salget i 2013 på grund af udvidelse og byggerod hos konkurrenterne. Nye byggeplaner er på tegnebrættet.

Rødovre Centrum indviede i sensommeren sidste år sin femte større udbygning siden åbningen som Danmarks første center i 1966, og det kan aflæses i regnskabet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rødovre Centrum indviede i sensommeren sidste år sin femte større udbygning siden åbningen som Danmarks første center i 1966, og det kan aflæses i regnskabet fra familieforetagendet, som for fjerde år i træk ignorerer finanskrisen. Nu trods en udbygning til op imod 300 millioner.

"2013 blev meget tilfredsstillende, og udvidelsen kan helt klar ses i omsætningstallene. Omsætningen i vores butikker steg cirka ti procent til 2,3 milliarder kroner. For eksempel har vores nye fitnesscenter omkring 1.000 kunder om dagen, og det kan måles som ekstra salg i blandt andet vores sportsbutikker," siger administrerende direktør Jesper Andreasen.

Siden september har salget - på nær julemåneden, som skuffede hele detailhandlen - ligget i gennemsnit 14 procent højere end et år tidligere. Renset for de nye butikker har omsætningen været cirka seks procent højere.

I familiefirmaet A/S Rødovre Centrum, der ejer det store bygningskompleks, steg bruttofortjenesten - det svarer stort set til lejeindtægterne - med ti procent til 132 millioner kroner. Overskuddet efter skat blev 120 millioner, og det forrentede egenkapitalen med næsten 30 procent.

Kun 2009, da finanskrisen satte pludseligt og voldsomt ind, gav et lille underskud. De efterfølgende fire år har givet en samlet indtjening over 400 millioner efter skat, og egenkapitalen nærmer sig en halv milliard trods løbende udbytter til ejerfamilien.

Ud over ekstra butikker, spisesteder, fitness og et biografcenter nød Rødovre Centrum godt af, at konkurrenter som Frederiksberg Centret, Lyngby Storcenter og City2 i Høje-Taastrup har været i gang med større ombygninger, som gør det sværere at parkere.Men en dag bliver de færdige, og det gælder måske også Vanløse-centerprojektet Galleria, som ligger i dvale.Rødovre Centrum har dog også planer klar i skrivebordsskuffen, fortæller Jesper Andreasen. Til efteråret åbner et legeland, og det er muligt at udbygge de vigtige p-arealer, fordi selskabet ejer nogle tilstødende industribygninger.

"Vi ser positivt på 2014 og tror på en omsætningsstigning på ti procent. Butiksdelen er fuldt udlejet, og til fornuftige lejeniveauer vel at mærke," understreger centerdirektøren siden 1991.

En af filosofierne bag centret er at have en bred vifte af lejere. Det sikrer et bredere indtægtsgrundlag og giver flere handlende til butikkerne. Eksempelvis er der et halvt hundrede læger, tandlæger og andre sundhedsklinikkker, ligesom der er kontorer og cirka 70 mindre boliger, primært til elever og andre ansatte i centret.

Centret blev åbnet i 1966 af gartner Aage Knudsen som det første overdækkende indkøbscenter herhjemme. I dag sidder de tre følgende generationer i bestyrelsen med 83-årige Svend Wilkens Knudsen som alderspræsident.

Jesper Andreasen udgør tredje generation sammen med sine brødre Torben og Karsten Andreasen samt kusinen Anne Wilkens Knudsen.

Fjerde generation sidder på ni pladser, senest tilkomne er netop indvalgte Caroline Andreasen, for som 18-årige får familiemedlemmer automatisk sæde i bestyrelsen.