Danmarks ældste butikscenter skovler fortsat penge ind

Landets ældste - og fortsat familieejede - storcenter fik et godt år: Centerforretningen gik fint, og samtidig blev bygningerne mere værd.

Forretningen Rødovre Centrum kørte også i 2014 som smurt, og familien bag landets ældste indkøbscenter fik bl.a. Årstiderne Arkitekter til at komme med visioner om fremtidens center. Fold sammen
Læs mere

Det familieejede Rødovre Centrum, landets ældste butikscenter, fordoblede næsten sit overskud i 2014 til 236 mio. kr. eller lige knap en kvart milliard kroner før skat mod 123 mio. kr. i 2013.

Regnskabet løfter ikke sløret for lejeindtægter og omsætning, men bruttofortjeneste og renteudgifter var stort set uændrede fra 2013, der også var et solidt år for Rødovre Centrum. Ledelsen betegner årets resultatet som »meget tilfredsstillende«, og før udlodning af årets udbytte på 41 mio. kr. udgjorde egenkapitalen 530 mio. kr. ud af en balance på næsten 2,5 mia. kr.

Kun i 2009, da finanskrisen pludselig dukkede op, fik centret underskud, men de følgende fem år har den samlede indtjening oversteget en halv milliard kroner efter skat..

Ledelsen har i 2014-regnskabet desuden vurderet – og revisor nikket til – at markedsforholdene for ejendomme gør, at det såkaldte afkastkrav kan sættes et hak ned til 5,50 procent fra 5,75 procent året før. Det betyder populært sagt, at centret bliver mere værd, fordi en potentiel investor er villig til at nøjes med det lidt lavere procentafkast, og med stabile lejeindtægter fra det stort set fuldt udlejede center svarer det så til en højere værdi af storcentret.

Centret er dog næppe til salg, fordi siden åbningen i 1966 har det været ejet af grundlæggeren, gartner Aage Knudsen, og hans efterkommere. Knudsen byggede, med inspiration fra USA, landets første indkøbscenter på sine gartnerarealer ved Tårnvej i Rødovre. Siden 1991 har barnebarnet Jesper Andreasen sidder på direktørposten, og fjerde generation er repræsenteret med en halv snes medlemmer i den rene familiebestyrelse.

Læs Berlingske-portræt af Rødovre Centrum-direktør Jesper Andreasen

Siden indvielsen er centret flere gange blevet udvidet, senest i 2013 med et budget på op imod 300 millioner kroner. Dengang kom blandt andet multibiograf, fitnesscenter samt flere spisesteder og butikker til.

I øjeblikket får dele af centret renoveret facaden, og sidste år fik bestyrelsen udarbejdet bud fra flere tegnestuer på visioner for fremtidens Rødovre Centrum. Centret har over 100 butikker og mere end 50 lægeklinikker og andre lejere fra sundhedssektoren - det sikrer ifølge ejerfamilien trafik og handlede i centret.

Rødovre Centrum har det seneste år nydt godt af byggearbejde og dårligere P-forhold hos konkurrenterne Frederiksberg Centret og City 2 i Høje Taastrup og arbejder selv med at øge sine P-arealer. Andre konkurrenter er Lyngby Storcenter samt det kommende BIG-center i Herlev - før kendt under projektnavnet DISA Shopping - og det genoplivede Vanløse-centerprojekt Galleria.