Danmark vil trykke mobilpriser ned

Lavere mobil- og datapriser i udlandet får høj prioritet, når EU-formandskabet fra 1. januar overgår til Danmark.

Mobilpriserne i EU er stadig alt for høje. Det vil det danske formandskab gøre noget ved. Arkivfoto: Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mobilpriserne skal have endnu et hak nedaf, når Danmark fra årsskiftet overtager formandskabet i EU.

Erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF) fik onsdag Folketingets opbakning til, at taksterne for at bruge mobiltelefonen i udlandet - såkaldt roaming - vil få høj prioritet fra 1. januar.

De ofte voldsomme udlandspriser hæmmer brugen af telefoner og computere og skader derfor EU som et samlet område med fri bevægelighed.

Ny aftale skal på plads nu

»Der var bred opbakning til regeringens linie i forhandlingerne om en ny roamingforordning, der vil sænke priserne på samtaler i mobiltelefonen og mobilt Internet, når vi er på rejse i andre EU-lande. Det er ambitionen, at EU bliver enige om nye regler på området under det danske formandskab,« siger Ole Sohn i en kommentar.

EU begyndte for nogle år siden at tvangssænke mobilpriserne, først på tale, siden også på SMS-tekstbeskeder og brug af data. De sænkes gradvis hvert år i forbindelse med sommerferien efter en plan, men den nuværende plan udløber om få år.

EU-Kommissionen har tidligere beskrevet, at målet er, at det koster præcis det samme at bruge mobiltelefonen - og mobilnettet i det hele taget - i alle EU-lande som i ens hjemland.