Danmark ved at blive papirløst

SKAT gør det, bankerne gør det, og staten gør det: Sender personlige og økonomiske oplysninger elektronisk. Danmark er lige så stille ved at blive papirløs.

SKAT har netop udsendt næste års skattekort på papir for sidste gang. Fremover kommer de elektronisk, medmindre man selv fravælger det. Alle ansatte i regionerne og staten får lønsedlerne elektronisk, og bankerne er ved at erstatte de gamle papirbreve med elektroniske kontoudtog, skriver 24timer.

Ændringerne risikerer at gå ud over store samfundsgrupper som ældre, bogligt svage personer og folk med en skrøbelig økonomi, der ikke får åbnet og læst de elektroniske beskeder. Det kan få katastrofale følger for den enkeltes pengesager, vurderer den uafhængige økonomiske rådgiver Kim Valentin.

»Al dårlig økonomi starter med et overtræk. Især for industriarbejdere, enlige mødre og studerende kan det vælte læsset, hvis der pludselig er minus på kontoen med 5.000 eller 10.000 kroner,« siger Kim Valentin, der er direktør i Finanshuset i Fredensborg A/S, til 24timer.

Ifølge ham er det alfa og omega, at man følger med i bankens kontoudtog for at have et overblik over sin egen økonomi. Det gælder, uanset om oplysningerne kommer på tryk eller via en e-mail.

Direktør Preben Meyer fra Innovation Lab, der beskæftiger sig med fremtidens teknologi, forudser store omvæltninger.

»Vi er på vej til det papirløse samfund. Inden for tre-fire år vil forbruget af papir rasle ned, når den elektroniske avis på en bøjelig og brugervenlig skærm kommer på gaden,« siger Preben Meyer.

Han understreger, at den elektroniske tidsalder allerede har ført flere tabere med sig, og i fremtiden vil der blive endnu flere af dem:

»Om få år vil det være et særsyn for borgerne at modtage et brev fra det offentlige, men vi får en gruppe af mennesker, der må betale prisen for fremskridtet,« forudser Preben Meyer.