Danmark udsat for hackerangreb

En række danske institutioner og partier er blevet angrebet på nettet, og i flere tilfælde havde de cyberkriminelle held med deres digitale indbrud.

Folketinget og flere partier er blevet udsat for hackeres angreb. Fold sammen
Læs mere
Foto: Marie Hald
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En usynlig fjende har i den seneste tid angrebet en række demokratiske og offentlige institutioner via internettet, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Både Erhvervs- og Vækstministeriet og Patent- og Varemærkestyrelsen har været udsat for digitale indbrud, mens ukendte hackere har forsøgt at lægge Folketingets hjemmeside ned.

Derudover har flere partier - heriblandt Venstre, Socialdemokraterne og SF - fået deres hjemmesider mørkelagt af webaktivister, og i april havde hackere succes med at lamme centrale it-systemer i både Erhvervs-, Søfarts- og Sikkerhedsstyrelsen.

- Vi har set flere hændelser i år, og truslen er markant og stigende. Der sker angreb hele tiden, siger Thomas Kristmar, chef for GovCERT, en 12 mand stor enhed under Forsvarsministeriet, der overvåger truslerne fra internettet.

Angrebet mod Patent- og varemærkestyrelsen har hackergruppen Anonymous, der kæmper for et ureguleret internet, taget ansvaret for. Her blev 17.000 brugeres kodeord hacket og offentliggjort.

Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) fastslår, at han vil opruste indsatsen mod cyberangreb - på trods af at forsvaret står over for store besparelser på omkring 3 milliarder kroner.

- Der er masser af hackere og terrororganisationer, som med nålestik vil kunne sætte vigtige dele af det danske samfund ud af kraft, siger han til Jyllands-Posten.