Danmark trues igen af underskud

Efter flere år med solide overskud på betalingsbalancen, står Danmark nu med underskud. Økonomer finder udviklingen bekymrende. Det kan måske sætte kronekursen under pres.

Faldet i den danske eksport er bredt fordelt. Kun eksporten af animalske landbrugsprodukter steg fra marts til april. Arkivfoto: Henning Bagger. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ups! Danmark står pludselig – og igen – med blinkende røde tal på den vigtige betalingsbalance over for udlandet. Det er nu fjerde måned i træk, at de totale danske valutaudgifter til udlandet har været større end indtægterne.

Fortsætter udviklingen, kan det blive nødvendigt med et økonomisk indgreb, som dæmper forbruget og suger penge ud af lommerne på danskerne, vurderer flere økonomer.

Senioranalytiker Anders Matzen fra storbanken Nordea siger dog, at en finanspolitisk stramning først bliver tvingende nødvendig, hvis Danmark får så store og permanente underskud på betalingsbalancen, at det sætter kronen under pres på de finansielle markeder.

»Der er vi ikke endnu. Men betalingsbalancen udvikler sig dårligere end ventet. Det er overraskende, at udviklingen er så svag. Men det er et klassisk mønster, man tit ser i en økonomi, der vokser kraftigt,« siger Anders Matzen.

Chefkonsulent i Dansk Industri, Klaus Rasmussen, mener ikke der bør være det mindste tvivl om, at Danmark har brug for en stram finanspolitik, der dæmper og ikke øger aktiviteteten.

»Det er meget stort pres på dansk økonomi lige nu med højt forbrug og mangel på arbejdskraft. I en sådan situation er der et udtalt behov for en stram finanspolitik. Det kan der ikke herske tvivl om. Den nye regions- og kommuneaftale er en stor pengeindsprøjtning til den offentlige sektor. Det er ikke lige det, der er behov for. Så det skærper behovet for at få vedtaget en ekstra stram finanslov for 2008,« siger Klaus Rasmussen.

Klar besked
Også de økonomiske vismænd og Danmarks Nationalbank har i klare vendinger anbefalet, at politikerne træder på bremsen, ikke på speederen, når de skal styre dansk økonomi videre frem. Alligevel ser det ud til, at økonomien får gas med større offentligt forbrug i år. Det øger risikoen for, at vi gentager fortidens fejl.

Så sent som i 1998 havde Danmark sidst underskud på betalingsbalancen. Det var en udløsende faktor for den såkaldte pinsepakke, som reducerede værdien af rentefradraget og andre ligningsmæssige fradrag fra 46 til 33 procent. Tvangsopsparingen SP blev også gjort permanent lige som skatten på pensionsopsparing blev øget med pinsepakken.

I 1998 havde Danmark dog ud over underskud på betalingsbalancens løbende poster også en betydelig gæld til udlandet, der summede sig sammen til tæt ved 300 milliarder kroner. Den gæld er væk nu. Danmark har faktisk en lille formue i udlandet.

»Så derfor skal der nok mere til, før det sætter kronen under pres. Vi kan køre med underskud i længere tid end i 1998. Men vi venter da også, at hele 2007 ender med et lille plus på betalingsbalancen, fordi importen vil blive svækket af den højere rente,« siger Anders Matzen.

Hele 7,6 milliarder kroner er underskuddet ind til videre oppe på i år, når de første fire måneder af 2007 summes sammen. I samme periode sidste år var der et plus på tæt ved fire milliarder kroner. Går man tilbage til 2005, var der et overskud i årets første fire måneder på næsten 11 milliarder kroner. Så valutaregnskabet over for udlandet er forværret betydeligt, og gået fra store solide overskud til en periode med underskud. Årsagen er især, at eksporten nu direkte falder, mens importen fortsætter med at stige pænt.

Fald i eksporten
Chefkonsulent Steen Bocian fra Danske Bank siger hertil, at der bag den skuffende udvikling ligger et overraskende kraftigt fald i eksporten.

»Faldet er bredt fordelt - kun eksporten af animalske landbrugsprodukter steg fra marts til april,« siger Steen Bocian.

Han tilføjer, at Danske Banks prognose for dansk økonomi nu er for optimistisk.

»Det er for optimistisk at vente et overskud på betalingsbalancen på over 30 milliarder kroner i år. Men det er værd at huske på, at tallene fra Danmarks Statistik ofte revideres ganske meget. Det er derfor ikke utænkeligt, at vores prognose holder. Kommer der ikke revisioner, er det sandsynligt, at overskuddet snarere ender omkring 20-25 milliarder kroner,« siger Sten Bocian.

Så Danmark er næppe er på vej mod mere permanent underskud over for udlandet.

»Vi venter fortsat et overskud i hele 2007,« siger han.