Danmark tjener stort på krydstogter

Det er en god forretning for Danmark, når de store krydstogtskibe lægger til kaj. Næsten 2.000 danskere er i job som følge af luksuslinerne. Den økonomiske gevinst er over en milliard kroner.

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen.
Læs mere
Fold sammen

Store skibe. Store penge.

Når havets menneskeskabte kæmper, krydstogtsskibene, lægger til i danske havne, hjælper det både samfundsøkonomien og skaber arbejdspladser. Det viser en undersøgelse det internationale konsulenthus G.P. Wild/BREA har lavet for Cruise Copenhagen Network, der er en samling af aktørerne i den danske krydstogtsindustri.

I 2016 besøgte godt 865.000 krydstogtsgæster Danmark, hvilket skabte en samlet effekt på cirka 1,35 mia. kroner til den danske økonomi. Desuden blev der afledt næsten 1900 arbejdspladser i Danmark som følge af industrien. Syv ud af ti af de arbejdspladser er indenfor hotel- eller detailhandelsbranchen. Men også industrier som transport- og banksektoren nyder godt af krydstogtturismen i Danmark.

Undersøgelsen afslører desuden, at mere end 85 procent af krydstogtturisterne besøger København. I 2016 var der således 740.000 turister, der kom til byen via vandvejen. Det er en stigning på cirka ti procent sammenlignet med året forinden. Endnu bedre er det dog gået i Aarhus, hvor antallet af krydstogtsturister er vokset fra knap 30.000 i 2015 til flere end 71.000 i år. Omvendt har Skagen og Fredericia oplevet en halvering.

Sammenslutningen Cruise Copenhagen Network dækker i alt ni havnebyer – København, Aarhus, Aalborg, Helsingør, Fredericia, Kalundborg, Hundested, Skagen og Rønne – og den totale vækst fra 2015 til 2016 er på cirka 100.000 turister, hvilket svarer til cirka 13 procent.

»Fremgangen i krydstogtturismen er vigtig for København, fordi den skaber vækst og arbejdspladser og giver os mulighed for at vise vores by frem for et købestærkt internationalt publikum,« siger Københavns overborgmester, Frank Jensen, i en pressemeddelelse fra Wonderful Copenhagen.