Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Danmark bliver i 2013 Europas største søfartsnation, viser de første foreløbige beregninger fra Danmarks Rederiforening. Dermed står de danske rederier til at indfri den målsætning, som den tidligere konservative erhvervsminister Bendt Bendtsen fremsatte for syv år siden.
»De danske skibe ser ud til nu at komme til at give den største omsætning i Europa,« siger vicedirektør Jan Fritz Hansen fra Danmarks Rederiforening.
Han understreger, at beregninger fortsat er forbundet med usikkerhed.
»Vi har endnu ikke den endegyldige statistik på det. Men de indikationer og de analyser, vi kan lave nu, tyder på, at vi nu er ved at komme i mål,« siger Jan Fritz Hansen.
Tilbage i 2006 sagde daværende erhvervsminister Bendt Bendtsen (K), at visionen var at gøre Danmark til Europas største søfartsnation. Siden kom regeringsskiftet, og også den tidligere erhvervsminister Ole Sohn (SF) havde planer for danske søfart. Sohns mål var at gøre Danmark til Europas Singapore.
Det har været et lang sejt træk for branchen. Dansk Søfart var igennem flere svære år fra 1970erne, men fra slutningen af 1990erne begyndte det at vende. Det er blandt andet sket med stor politisk opbakning fra skiftende regeringer. Blandt andet beskattes rederierne i dag efter den lempelige tonnagebeskatningen, der er en slags vægtafgift, hvor skattebetalingen er uafhængig af, hvor mange penge skibene sejler hjem til rederierne, men alene bestemmes af, hvor meget der er plads til at fragte på skibene.
Jan Fritz Hansen understreger, at Danmark rykker op på en førsteplads på et tidspunkt, hvor rederierne har været gennem flere dystre år.
»Vi er fem-seks år inde i en krise, som har været meget udfordrende for de danske rederier. Derfor er det ekstra flot, at vi har nået det. Indtil nu er vi kommet pænt gennem krisen, og vores generelle vurdering er, at vi både har holdt og taget markedsandele under krisen,« siger Jan Fritz Hansen.
Udviklingen i 2013 betyder, at valutaindsejling – en slags omsætning for danske rederier – i 2013 ender omkring 190 mia. kr., som er på niveau med tallet for 2012.
Europæiske lande som Tyskland og især Grækenland har fortsat flere skibe, end der er i den danske handelsflåde. Men de danske rederier transporterer varer til væsentligt større værdier og har dermed en højere omsætning end de to andre europæiske lande.
Et af de markeder, der fremover kan vokse for for de danske rederier, er det amerikanske marked. Her skaber A.P. Møller - Mærsk og flere af de andre store rederier en årlig omsætning på over 30 mia. kr. i øjeblikket. Det svarer til, at danske skibe bringer 15 pct. af varerne på skibe til og fra USA om året. Det er er et tal, som Danmarks ambassadør i Washington, Peter Taksøe-Jensen, regner med vil stige i de kommende år.
»Vi har en forventning om, at det kommer til at stige. Når den amerikanske økonomi stiger, bliver markedet større, og traditionelt er danske rederier i den situation gode til at vinde markedsandele,« siger Peter Taksøe-Jensen.
Også på globalt plan ligger Danmark højt. Her er Japan klart størst målt på omsætning efterfulgt af Kina og med Danmark på tredjepladsen.
Den norske flåde har en betydelig størrelse, hvis landets offshore-flåde medregnes. Men nordmændenes flåde af almindelige handelsskibe er mindre end den danske.