Danmark taber vindkapløb

Danmarks årelange status som verdens ubestridte centrum for udvikling af vindmøller er under heftigt pres - hvis den da ikke allerede er fortid.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sådan lyder meldingen fra eksperter og branchen selv efter en stribe dramatiske udmeldinger fra verdens førende vindmølleproducenter. Det skriver Politiken lørdag.

»Engang var Danmark stedet, hvor alt skete inden for vindenergi. Den position har vi mistet«, siger Poul Houman Andersen, professor ved Handelshøjskolen, Aarhus Universitet.

Meldingen kommer efter at Vestas har fyret 2.400 danske ansatte og lukker fire fabrikker her i landet som følge af lav efterspørgsel. Dernæst erklærede spanske Gamesa, at selskabet lukker sin danske udviklingsafdeling og i stedet satser på Storbritannien.

Tidligere i år fravalgte giganterne Siemens og GE Wind Danmark til fordel for Norge, Tyskland og Storbritannien som mål for fabrikker og forskningsafdelinger og dermed tusindvis af job.

»En ting er, at produktionsarbejdspladserne er forsvundet ud af Danmark. Værre er det, at en virksomhed som Gamesa flytter deres udviklingsafdeling ud. Det er meget bekymrende - det må simpelthen ikke ske. Det er den slags stillinger, vi for alt i verden skal fastholde i Danmark. Det er et signal om, at vi i Danmark både kan og skal gøre det bedre«, siger direktør i brancheorganisationen Vindmølleindustrien, Jan Hylleberg.

I 2006 udnævnte en rapport fra Vindmølleindustrien ligefrem Danmark som verdens »Vindenergicentrum«. Men den titel har vi mistet, mener en af forskerne bag rapporten, Poul Houman Andersen:

»Vi er ganske vist stadig det land, hvor vindenergi fylder mest i energiregnskabet. Men der er ikke sat møller op af betydning siden 2001. Og på alle andre parametre rutsjer vi ned: Branchen fyrer folk, møllerne opstilles andre steder i verden, danske producenter taber markedsandele, og min vurdering er, at vi også halter bagud, når det kommer til at tage patent på ny forskning«.

Vestas' beslutning om at lukke fabrikker har tvunget vindmølleindustrien til at nedjustere forventningerne. Hvor man tidligere forventede 2.000 flere ansatte herhjemme i år, lyder prognosen nu, at der ikke oprettes job i hverken 2010 eller 2011.

Klima- og energiminister Lykke Friis (V) erkender, at Danmarks status som vindcentrum er under pres:

»Vi bliver udfordret i denne tid, hvor langt flere lande end tidligere satser på grøn energi. Og naturligvis skal vi arbejde benhårdt på at bevare styrkeforholdet«, siger ministeren.

Hun fremhæver, at regeringen har afsat over en milliard kroner til forskning i grøn teknologi samt besluttet at opføre et testcenter i Østerild i Thy. Hun er dog er enig i, at forskningsstillingerne risikerer at flytte med produktionsafdelingerne ud af landet.

»Derfor skal vi også kæmpe for at bevare produktionen her i landet. I begyndelsen af næste år kommer regeringens energiudspil, som vil indeholde netop de konkrete mål for opstilling af nye møller, som efterlyses«, siger Lykke Friis.