Danmark taber tusindvis af vindmøllejob til udlandet

Efter en årrække med gigantvækst står den danske vindmølleindustri til at miste tusindsvis af job i de kommende oven i et enormt tab af arbejdspladser i år.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skriver dagbladet Børsen.

I 2009 er hver ottende danske vindmøllejob flyttet til udlandet hos virksomheder som Vestas, Siemens Wind Power og LM Glasfiber, og en ny analyse fra revisionsvirksomheden Deloitte forudsiger, at jobflugten fortsætter blandt underleverandørerne til vindmølleindustrien, der er tvunget til at søge mod udlandet.

»Væksten er flyttet fra Europa til USA og Kina, og hvis de danske underleverandører skal have del af væksten fremover, skal de med ud,« siger Peter Rønde Jakobsen, director i Deloitte.

Udfordringerne bliver meget store for mange danske virksomheder. De store har allerede taget konsekvensen, og alene i år flytter over 3000 arbejdspladser ud af landet. Det lægger pres på de mindre spillere, som der er rigtig mange af herhjemme. Analysen fra Deloitte viser, at kun 37 af de 131 danske underleverandører har over 100 ansatte.

»Mange mindre industrivirksomheder, der leverer til vindindustrien, skal op på hesten. Kravet vil være at have mandskab placeret i udlandet, og det kan være en endog meget stor udfordring for en
mindre virksomhed,« siger Peter Rønde Jakobsen.

Dermed kan Danmark være ved at tabe tusindvis af arbejdspladser på et område, der er investeret milliarder af kroner i via forskningsstøtte og tilskudsordninger.

Hos den danske brancheorganisation Vindmølleindustrien genkender direktør Jan Hylleberg de dystre toner. Børsen har forsøgt at få økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen (K) til at svare på, om regeringen vil sætte ind mod udflytningen af vindmøllejob eller acceptere den udvikling, som er sat i gang i 2009, men det svarer Lene Espersen ikke på i en E-mail til Børsen.