Danmark stemmer for høje mobilpriser i protest - kamp for lavere priser fortsætter

Regeringen sagde fredag under protest ja til en fælles position blandt EU-landene om fremtidens mobilpriser i EU, selv om niveauet ifølge regeringen er kritisabelt for højt. Teleministeren krydser nemlig fingre for, at de endelige forhandlinger vil kunne presse priserne afgørende ned. En maksimumgrænse for, hvor meget data man kan bruge på ferier til hjemlige priser, ser alligevel ud til at være på vej.

EU har stadig ikke fundet løsningen på, hvordan det skal løse problemet, at man har lovet alle afskaffelse af roaminggebyret for at bruge telefonen og dataforbindelsen i udlandet fra 15. juni 2017. Arkivfoto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark valgte fredag - sammen med en række andre lande - at gå imod sin egen holdning og stemme for et relativt højt loft for de tele- og datapriser, som teleselskaberne kræver af hinanden i EU, når kunderne bruger dataforbindelsen på ferier. Det sker i håbet om, at man i løbet af de næste uger vil kunne opnå et bedre resultat, når de afgørende forhandlinger med Europa-Parlamentet begynder.

Der er nemlig et massivt pres på politikerne for at få løst en gigantisk hårknude som følge af, at man på forhånd har lovet, at det fra 15. juni 2017 skal være muligt for alle i EU at kunne bruge mobiltelefonen og dataforbindelsen i de andre EU-lande til hjemlige priser - altså uden det roaminggebyr, som man i dag betaler, og som nu skal afskaffes.

Lilleholt: Uret tikker

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V), der også er teleminister for Danmark, kritiserede på ministermødet fredag middag, at et flertal af EU-landene ikke vil være med til at tvangssænke de såkaldte engrospriser, som teleselskaberne tager af hinanden, tilstrækkeligt. Med høje engrospriser kan det nemlig risikere at medføre højere abonnementspriser i lande som Danmark.

»Desværre ser det ud til, at vi ikke nu kan blive enige. Det er skuffende, men det er en politisk realitet. Uret tikker for, at vi kan levere en politisk løsning til tiden, og det er et ansvar, som vi bærer i fællesskab, og jeg forventer, at alle vil udvise fleksibilitet, når forhandlingerne med Europa-Parlamentet går i gang,« sagde han.

Det kræver enighed mellem EU-Kommissionen, EU-landene i Ministerrådet og Europa-Parlamentet, før et forslag kan vedtages. Europa-Parlamentets udgangspunkt er engrospriser, der skal mere end halveres i forhold til udspillet fra det slovakiske EU-formandskab - med de store EU-lande i ryggen - og Lilleholt kalder Europa-Parlamentet for en »allieret« og Parlamentets udspil for »rigtig godt.«

Forbrugerne kommer til at betale prisen

Sammen med 12 nordiske, baltiske og østeuropæiske lande kræver Danmark priserne sat betydeligt længere ned, men fordi Storbritannien som følge af Brexit-afstemningen har valgt ikke at stemme, er der ikke længere et blokerende mindretal. Derfor får de lande, som trækker flest turister til og derfor får mest ud af at fastholde høje roamingpriser, nu godkendt det oplæg, som man inden jul skal forhandle videre med Europa-Parlamentet om.

Ved at være med i den fælles position for EU-landene vil Danmark også være sikret at blive hørt i de videre forhandlinger, og det er årsagen til, at den danske regering altså i første omgang har sagt god for et forslag, som regeringen ikke støtter og vil have ændret.

Parlamentet har med stort flertal krævet langt lavere priser, end EU-Kommissionen har lagt op til. Det slovakiske EU-formandskab har med udgangspunkt i de store EU-landes ønsker foreslået en model, hvor priserne løbende sænkes, og det er det, som teleministrene - indtil videre - har accepteret. Men priserne skal langt længere ned, mener Lilleholt.

»Forslaget om, at det må koste 10 euro pr. gigabyte data er ude af trit med virkeligheden. Det vil betyde, at mange teleselskaber får større udgifter på engrossiden, end de har indtægter på detailsiden (altså større betaling til andre teleselskaber, men færre indtægter fra deres kunder, red.). Mange teleselskaber risikerer at købe dyrt og sælge billigt. I sidste ende kommer forbrugerne til at betale prisen, enten i form af højere detailpriser, eller at mange abonnementer fremadrettet ikke vil give dem ret til at roame. Og det er stik imod den fælles hensigt,« understregede Lars Christian Lilleholt på ministermødet.

Øvre grænse på vej ind igen

Tilsyneladende satser Danmark og de 12 andre lande på, at Europa-Parlamentets aggressive modstand vil kunne ændre på fredagens fælles position blandt EU-landene. I kulissen lurer nemlig den mulige nøgle til konfliktens løsning: indførelsen af en såkaldt »fair use«-grænse, altså en øvre grænse for, hvor store mængder data man har ret til at bruge i sit mobilabonnement, før man rammer loftet. Det var et forslag, som EU-Kommissionen oprindelig spillede ud med, men som var så restriktivt, at en flodbølge af kritik skyllede ind over det. På meget kort tid blev forslaget trukket tilbage.

Teleselskabet »3«, som i dag med sit 3LikeHome-abonnement giver sine kunder danske priser på tale og data i over 40 lande, har allerede en sådan grænse for rimelig brug. Den er på 10 gigabyte data om måneden, og det er noget tilsvarende, som kan ende med at blive løsningen på den meget komplicerede strid om roamingens afskaffelse - eller næsten afskaffelse.

»Hvis vi i dag opnår enighed, skal man huske på, at der ikke må vedtages en fair use-grænse, der bliver så restriktiv, at vi underminerer hele formålet med roamingforslaget,« sagde Lars Christian Lilleholt.

Finland valgte helt at stemme imod den fælles position i EU-landene, som dog alligevel blev vedtaget.