Danmark spiller energi-kontra i Ukraine-konflikten

Samme dag, som en foreløbig fredsaftale er blevet underskrevet i Ukraine, lancerer Danmark et samarbejde med østlandet, der skal gøre Ukraine mindre afhængig af russisk gas.

Her er det en ukrainsk sikkerhedsvagt ved gasledningerne ved den ukrainsk-slovakiske grænse. Ukraine startede samarbejdet med Slovakiet tidligere i år for at imødekomme en eventuel russisk gas-krise. Nu knytter Ukraine også tættere bånd til Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: DAVID W CERNY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er en gammel vittighed, at man i de gamle østbloklande åbner vinduet for at skrue ned for varmen. Overfloden af billig energi overflødiggør termostater på radiatoren.

Der var nok mere sandhed i joken før murens fald, for i år kan specielt Ukraine ende med at blive presset på energien til vinter, hvis nabolandet Rusland lukker for gassen.

Russiske Gazprom leverer nemlig halvdelen af den ukrainske gas.

I den aktuelle konflikt mellem de to lande er det overstående scenarie slet ikke umuligt. Derfor har Danmark i dag indgået et samarbejde med Ukraine, der skal gøre landet uafhængig af russisk gas.

"Hvis vi kan minimere deres energiforbrug, så kan vi mindske mange af deres problemer - pengemæssigt, men også til naboen. Det er et perspektivrigt samarbejde, og Danmark kan virkelig vise, at energi er ikke bare klima, det er også sikkerhed," siger klima- og energiminister, Rasmus Helveg Petersen (R) og påpeger, at Ukraine ville være nettoeksportør af gas, hvis de havde samme energieffektivitet som Danmark.

Femte land i puljen

Sideløbende med klimaarbejdet herhjemme, i EU og i FN har Danmark oprettet et såkaldt handlingsspor, hvor man samarbejder med Vietnam, Kina, Sydafrika og Mexico om at nedbringe CO2-udledningen.

Det er dette firkløver af lande, som Ukraine i dag bliver en del af.

"Vores samarbejde i Ukraine kommer til at basere sig på det, vi også kender med vores øvrige samarbejder. Vi kommer ind og laver myndighedsrådgivning og integration af vedvarende energi. Og i det her tilfælde også energieffektivitet," siger Rasmus Helveg Petersen.