Danmark skal teleporteres til verdensligaens top

Førsteplads. Regeringspartiet Venstre er klar med omfattende plan for at sikre danskerne bedre mobil- og internetforbindelser.

Teledanmark modtager her signaler fra hele verden. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Teleselskaberne skal have lov at holde på kunderne i 12 måneder mod at sikre dem billigere priser. Alle - uden undtagelse - skal i 2020 kunne købe internetforbindelse med en tophastighed på 100 megabit i sekundet. Hver gang der graves til el, vand eller kloak, skal der lægges rør ned, så det danske fibernet kan udvides. IT- og Telestyrelsen skal overlade det til Forbruger- og Konkurrencestyrelsen at sikre orden på det danske telemarked, hvor reguleringerne skal bringes ned. Det skal være slut med at være tvangstilsluttet antenneforeninger, og der skal gives mere frit valg til, hvilke TV-kanaler man ønsker at betale for.

Det er blot nogle af punkterne i Venstres 20 sider lange oplæg til, hvordan Danmark kan lægge sig i toppen af verdensklassen, når det gælder udbredelse og brug af moderne teknologi - og dermed gøre landet klar til, hvad vi skal leve af i fremtiden.

»Det er hele lageret fra Venstre,« som teleordfører Torsten Schack Pedersen spøgefuldt siger om oplægget, der bliver rettesnoren for alle politiske drøftelser fremover.

Klart nej til statsstøtte

Venstre udelukker enhver form for statsstøtte for at sikre danskerne bedre mobil- og internetforbindelser, uanset hvor de bor. Til gengæld skal den tætte regulering af telebranchen nedtrappes og flyttes fra IT- og Telestyrelsen til Forbruger- og Konkurrencestyrelsen, ligesom Danmark skal undlade at indføre ekstra regler i forhold til EU-lovgivningen.

»Når vi laver nationale regler, bliver det mindre attraktivt at investere i Danmark. Det skal gøres forudsigeligt og klart, så alle kender investeringsvilkårene,« siger Torsten Schack Pedersen.

For at sikre, at også de yderste egne kommer med, skal der skabes bedre muligheder for, at teleselskaberne kan dele deres net med hinanden.

»Selvfølgelig skal der være ordentlig dækning. Hvis vi tillader netværksdeling, får vi med garanti en bedre dækning, og der vil være forretning i for teleselskaberne at sørge for, at hele landet faktisk er dækket. Forbrugerne skal stadig have reel konkurrence, så de kan vælge mellem forskellige selskaber overalt i landet, men der er ikke trafik og kunder nok til at gøre det rentabelt for fire landsdækkende selskaber hver at sætte f.eks. 25 mobilmaster op for at dække den jyske vestkyst,« siger Venstres teleordfører, der omvendt understreger, at kommunerne ikke kan klage over mobildækningen, hvis de ikke selv hurtigt nok behandler de ansøgninger, som teleselskaberne kommer med om at få lov til at sætte nye mas­ter og antenner op.

Det skal også gøres mere overskueligt, hvornår radiofrekvenser bliver ledige, så de hurtigere kan blive solgt videre og brugt til mobiltelefoni og/eller mobilt bredbånd. Venstre vil have IT- og Telestyrelsen til at lave en »roadmap« (en tidsoversigt), så mulige købere i god tid ved, hvornår frekvenser bliver ledige og kan forberede sig.

Også selve auktionen skal gøres mere åben, så priserne ikke skrues urealistisk højt op.

»De lavere priser skal sikre større investeringer i netværk og dermed bedre dækning til gavn for brugerne,« understreger Torsten Schack Pedersen.

Klar til indgreb, hvis...

Han er til gengæld klar til at gribe ind, hvis den igangværende undersøgelse af landets største teleselskab, TDC, skulle vise, at TDC misbruger sin dominerende stilling efter købet i november 2009 af energiselskabet DONGs fibernet i Nord- og Østsjælland.

»Viser det sig at være tilfældet, må vi agere derefter, da vi er nødt til at sikre fri konkurrence på markedet,« hedder det i Venstres oplæg.

Venstre er dog ikke med på at tvinge TDC til at skille ejerskabet af det landsdækkende fastnet ud i et selvstændigt selskab.

Endelig skal tvangstilslutningen til antenneforeninger fjernes, så man frit kan vælge sin TV-udbyder. Mange steder står det direkte i lokalplanen, at man skal være koblet på en bestemt udbyders net. Disse bindinger skal ophæves, så der bliver frit valg.

Det samme frie valg skal slå igennem på TV-området, hvor Danmark betaler »tæt ved det dobbelte for de samme TV-pakker« som en svensk husstand.

»Tidligere kunne man teknisk ikke distribuere TV-kanalerne enkeltvis. Intet hindrer os i at lovgive om, at det skal være muligt. Jeg er helt med på, at det kan få betydning for prisen, men der må ikke ske ublu prisdiskriminering,« siger teleordføreren.B