Danmark skal sælge pølser for millioner til kineserne

Med en eksportgodkendelse til 250 millioner kroner bliver Danmark det første land i verden, der kan sælge pølser og andet varmebehandlet kød i Kina.

Foto: Kim Haugaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark har i forbindelse med statsbesøget i Beijing landet en eksportgodkendelse, der kan give to danske virksomheder et salg på minimum 250 millioner kroner om året. Det betyder, at to danske producenter, Tulip i Danish Crown koncernen og 3-Stjernet A/S, der ejes af den finske koncern Atria Scandinavia, nu er godkendt som leverandører af pølser til Kina.

Godkendelsen er frugten af seks års forhandlinger med de kinesiske myndigheder, fortæller fødevareminister Dan Jørgensen (S).

»Jeg er stolt og glad. Danmark bliver nu det første land i verden, som må sælge pølser til de kinesiske middagsborde. Det betyder 250 millioner kroner i eksport, og at vi sikrer arbejdspladser og vækst i Danmark. Det har holdt hårdt, og jeg er glad for, at vi i tæt og konstruktivt samarbejde med erhvervet nu er kommet i mål,« siger fødevareminister Dan Jørgensen i en skriftlig meddelelse,

I takt med at velstanden i den kinesiske befolkning er steget markant, er kødforbruget fulgt med. Godt totredjedele af alt kød, som spises i Kina, er svinekød. I 2009 var der 157 millioner mennesker i den kinesiske middelklasse, og i 2021 kan der ifølge Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri være 670 millioner mennesker.

»Den kinesiske middelklasse vokser med eksplosiv fart, og de mange kinesere med yen på lommen vil have kvalitet. Godkendelsen understreger, at Danmark skal konkurrere på mere end pris. Dansk fødevarekvalitet og fødevaresikkerhed er i verdenseliten, og netop disse spidskompetencer gør, at vi med godkendelsen kan fastholde produktion og slagteriarbejdspladser i Danmark,« siger Dan Jørgensen.

Dansk svinekødseksport til Kina udgør fødevaresektorens næststørste eksportvare, og med den nye registrering af danske virksomheder, der kan eksportere varmebehandlet svinekød, styrkes fundamentet for at udbygge eksporten yderligere til det kinesiske marked, som er verdens største aftager af svinekød. Det vurderer direktør i Landbrug og Fødevarer Søren Gade.

»Der skal lyde ros til fødevareminister Dan Jørgensen for velgennemførte forhandlinger med den kinesiske delegation. Vi er rigtig glade for, at det er lykkedes fødevareministeren at få en endelig aftale i hus. Det betyder både eksportkroner til statskassen og fastholdelse af gode danske arbejdspladser,« siger Søren Gade.