Danmark skal have del i amerikansk olieboom

USA står til at blive verdens førende olieproducent inden for få år. Eksportrådet vil med nyt initiativ på at sørge for, at danske virksomheder kan få deres bid af kagen.

Foto: KAREN BLEIER. Her ses en klassisk amerikansk oliebrønd i North Dakota. Det nye olie- og gasboom kommer dog i høj grad fra nye indvendingsmetoder, der blandt andet kan udnytte olieskifer og skifergas.
Læs mere
Fold sammen
Saudi Arabien ser snart ud til at blive detroniseret som verdens største olieproducent. USA oplever i disse år et regulært boom inden for olie- og gas-industrien, og det boom skal danske virksomheder være en del af.

Det mener Eksportrådet under Udenrigsministeriet, der torsdag meddeler, at det nu nedsætter en olierådgivende enhed, der skal være med til at fremme udviklingen på det punkt.

Eksportrådet har allerede et kontor i Atlanta, der ligger tæt på felterne i Den Mexicanske Golf, og herfra forklarer kontorets chef, Carsten Rosendahl, at kombinationen af potentialet i industrien og dansk knowhow kaster muligheder af sig for danske virksomheder.

»Vi oplever i øjeblikket, at der er meget fokus på investering i nye teknologier. Det skal danske virksomheder udnytte,« siger Carsten Rosendahl i en pressemeddelelse og tilføjer:

»I Danmark er vi eksperter i sikkerhed og så har vi erfaringen. Danske virksomheder har i over 50 år hevet olie op af Nordsøen under barske vejrforhold og det er noget, der imponerer herovre.«

Brancheforeningen Offshore Danmark mener også, at der er store muligheder for danske virksomheder inden for olie og gas i USA. Organisationens direktør, Mogens Tofte Koch, peger på, at Eksportrådets baggrund som en statslig institution kan gøre en forskel, når danske virksomheder vil ind på det amerikanske marked.

»Som repræsentanter for danske virksomheder tilføjer Eksportrådet troværdighed, seriøsitet og gennemslagskraft,« siger Mogens Tofte Koch.

Det er i høj grad udvindingen af skifergas og olieskifer, der har gang i det amerikanske olieeventyr. Udviklingen går så stærkt, at Det Internationale Energi Agentur forudser, at USA i 2015 vil overhale Saudi Arabien som verdens største olieproducent.