Danmark sakker bagud på IT

Danmark er igen faldet tilbage i det informationsteknologiske kapløb. Hvor det danske samfund for to år siden lå i den globale top ti for nationernes evne til at udnytte IT, er der i dag tale om en 15. plads.

Foto: Simon Læssøe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når man hører om tech-kyndige iværksættere eller spædbørn, der bruger iPads, skulle man måske ikke tro det. Men Danmark er ved at sakke bagud, når det angår IT-parathed. I en årlig rapport fra World Economic Forum, der måler verdens nationers evne til at udnytte IT-teknologi bedst muligt, er Danmark to år i træk faldet længere ned af listen. Først fra en lun ottendeplads i 2013 til en 13. plads i 2014 – og nu videre ned til en global 15. plads.

Undersøgelsen måler blandt andet befolkningens IT-kompetencer, internet-adgang og udnyttelsen af IT i både stat og virksomheder, og især sidstnævnte er årsag til Danmarks tilbagegang.

Selv om 15. pladsen stadig er højt blandt de 143 lande på listen, kan det godt betale sig at være opmærksom på udviklingen. World Economic Forum dokumenterer nemlig en stærk sammenhæng mellem et lands IT-niveau og den økonomiske vækst.

Hos Teknologisk Institut, der er World Economic Forums danske partner, påpeger centerchef Stig Yding Sørensen, at målingen sker med en række usikkerheder, og at en 15. plads derfor ikke nødvendigvis afviger meget fra 13. pladsen.

»Vi er nok lidt bedre end vores rygte her, men når vi sammenligner med vores naboer ,er der måske alligevel noget om snakken,« siger han.

Til sammenligning ligger de øvrige nordiske lande – på nær Island – fortsat i top ti. Både Island (19.), Norge (5.) og Sverige (3.) har fastholdt placeringerne fra sidste år, mens Singapore i år har overtaget finnernes øverste podieplads. Finland må derfor i år nøjes med sølv.

»Man skal hæve et øjenbryn. Den digitale dagsorden i Danmark er gået meget på effektivisering, og vi har i dag et af de bedste offentlige systemer til samling af data på for eksempel E-boks og Skat. Men i forhold elektronisk deltagelse ligger vi bagud. I England kan borgerne eksempelvis indsamle underskrifter online og præge debatten i parlamentet,« siger Stig Yding Sørensen.

Samtidig påpeger han, at Danmark, trods den faldende placering, ligger længst fremme på arbejdsstyrkens individuelle brug af IT. Med andre ord er vi den befolkning, der i snit har det bedste udgangspunkt for forståelse af IT-teknologien, og bruger mest tid på den.

Leder af Innovationscenter for eBusiness på Teknologisk Institut, Jan Overgaard, forklarer, at virksomhederne skal blive bedre til at udnytte de kompetencer.

»Gentagne analyser har vist, at virksomheder, der investerer i IT, er mere innovative og produktive. Men 40 pct. af de danske virksomheder, især de små og mellemstore, er alligevel usikre på afkastet af IT-investeringer,« siger Jan Overgaard og tilføjer:

»Virksomhederne skal i større grad være indstillet på at omstille sig digitalt. Især for de små virksomheder kan det være omkostningstungt, og derfor skal vi have et system, der kan give uvildig vejledning og understøtte transformationen.«