Danmark sælger luksussvin i Kina

Kina har åbnet verdens største marked for svinekød for dansk økologisk kød til eksklusive priser, som opfylder et stort ønske blandt mange bedrestillede kinesere om at købe mad med høj fødevaresikkerhed. Danish Crown-selskabet Friland tror på betydelig eksport i løbet af blot et par år.

Danske svinehoveder og grisetæer er i forvejen en yndet spise i Kina. Nu er turen kommet til de gode udskæringer til høje kilopriser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Stricker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Som den første virksomhed i verden er Friland netop begyndt at sælge fersk økologisk svinekød i Kina. Og Friland satser de for alvor på at komme til at køre i overhalingsbanen på det fjerne marked. Selskabet direktør Henrik Biilmann venter, at forbrugerprisen på danske økologiske koteletter i kinesiske supermarkeder kommer til at ligge på mindst 200 kr. pr. kilo, det vil sige dobbelt så meget som i forhold til danske supermarkeder.

Danmarks førende producent på området har indledt et fremstød, der kan vise sig at blive en gedigen eksportsucces for dansk fødevareindustri med Danish Crown og Arla Foods i spidsen, der i stigende grad skovler penge ind fra Kina.

Friland, der ejes af Danish Crown, har for få måneder siden fået tilladelse fra kinesiske myndigheder til at sælge udenlandsk svinekød med det kinesiske øko-mærke direkte til kinesiske supermarkeder. I januar fik firmaet eksporttilladelse fra Beijing til at sende kød fra Danmark til Kina. Og nu er firmaet i fuld gang med at pakke kød til forventningsfulde kunder i øst.

»Timingen for at gå ind på det kinesiske marked er helt rigtig, men det bliver næppe i år, vi kommer til at tjene penge på eksporten til Kina. Dansk økologisk svinekød som opfylder et stort ønske blandt mange bedrestillede kinesere om at købe mad med høj fødevaresikkerhed i et land med et meget stort forbrug af svinekød,« siger direktør Henrik Biilmann.

Selskabet har indledt sit fremstød med at sende varer til Shanghai, hvor der er mange købedygtige forbrugere, mens selskabet taler med supermarkeder i flere store kinesiske byer om at begynde at handle med dem.

»Vi tror på, at Kina på relativt kort tid kan udvikle sig til en forretning af en betydelig størrelse. Ud over koteletter vil vi sælge økologisk mørbrad, ribben og stegeflæsk til kinesiske supermarkeder,« siger direktøren.

Friland omsatte sidste år økologisk svine- og oksekød samt frilandskød fra kødkvæg og svin for i alt 600 mio. kr. Af det udgjorde det økologiske svinekød 240 mio. kroenr. Friland har efter tilbagegang i 2012 igen fremgang i eksporten. Ud over Danmark sælger selskabet især økologisk svinekød i Frankrig og Tyskland. Andre markeder er Italien, Holland, Sverige og Australien.

Det er Kinas høje vækst, kombineret med kinesernes meget store forbrug af svinekød, der gør landet til et interessant marked for Friland. Samtidig har selskabet store fordele ved, at det gennem sin stærke ejer Danish Crown allerede har et salgsnetværk i Kina og dermed et relativt godt kendskab til markedet. Danish Crown har omsætter i dag for omkring 3,5 milliarder kr. om året på svinehoveder og -tæer, som er i meget høj kurs blandt kinesiske forbrugere og derfor giver Danish Crown en solid indtjening.

I september underskrev Frilands ledelse - Henrik Biilmann og eksportsalgschef Marc Ridout - i Beijing en hensigtserklæring med den økologiske abonnementsordning Organic and Beyond Cooperation om levering af økologisk svinekød. De to er netop vendt hjem fra endnu en tur til Riget i Midten for at følge op på kontakten og tage kontakt til nye kunder. Arbejdet med at opdyrke det kinesiske marked for økologisk svinekød sker i tæt samarbejde med det ligledes Danish Crown-ejede ESS-Food, som er fast repræsenteret i Kina.

Gennem et par år har Friland haft en mindre eksport af økologisk svinekød til Hong Kong. Her er reglerne for økologiske fødevarer anderledes end i resten af Kina. Med den nye godkendelse kan Friland sælge økologisk svinekød til hele Kina, der er verdens største marked for svinekød.

»Det kommende år bliver et år, hvor vi investerer i opbygning af markedet. Den helt store udfordring er at få en distribution op at stå, når vi i starten vil sende relativt små mængder til Kina. Mærkbare indtægter fra Kina vil vise sig tidligst i 2015. Jeg er ikke i tvivl om, at potentialet er meget stort. Ambitionen er, at Kina skulle fire til fem procent af vores omsætning gerne komme fra Kina. Ellers står det ikke mål med de penge, vi investerer i Kina,« siger han.