Danmark punger ud og redder PostNord på målstregen

PostNord er blevet reddet på målstregen og tilført 1,7 milliarder kroner til en genopretningsplan, bekræfter Finansministeriet. Danmark bærer størstedelen af regningen.

En aftale mellem Sverige og Danmark ser ud til at have reddet PostNord. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Den danske og svenske stat er blevet enige om en redningsplan, der skyder knap 1,7 danske milliarder kroner ind i det nødlidende PostNord, der dermed reddes fra en faretruende konkurs.

Det bekræfter Finansministeriet i en meddelelse fredag eftermiddag.

Af aftalen fremgår det, at det er danskerne, der bærer størstedelen af regningen på samlet 1,7 milliarder kroner.

Den danske stat betaler knap 1,4 milliarder kroner, mens svenskerne betaler knap 300 millioner kroner, oplyser Finansministeriet.

Svenskerne ejer aktuelt 60 pct. af selskabet, mens Danmark har de resterende 40 pct.

Det er særligt regningen til afskedigelsen af tidligere tjenestemænd, der trækker tænder ud, og som efterlader danskerne med ekstraregningen på mere end en miliardr kroner.

PostNord præsenterede i sit seneste regnskab et underskud på 1,4 milliarder kroner, og tidligere på året lancerede man en genopretningsplan, der krævede 2,3 milliarder kroner fra de to ejere for at få selskabet på rette fod igen.

Da størstedelen af problemerne knytter sig til den danske afdeling af koncernen, har svenskerne stået fast på, at den danske stat burde gå forrest for at finde de fornødne midler til at drive selskabet videre.

I takt med at forhandlingerne mellem de to nabolande har været i hårdknude, er pengene fortsat med at fosse ud af selskabet, og så sent som i sidste uge forlød det, at den danske division risikerede at gå i betalingstandsning sidst i oktober. Af samme grund har det været presserende at finde en løsning de seneste dage.

Finansminister Kristian Jensen (V) glæder sig over den nye aftale.

»Jeg er glad for, at vi nu sammen med vores svenske kolleger har fundet en god løsning, der sikrer omstillingen af Post Danmark, så selskabet er rustet til fremtidens udfordringer på postmarkedet,« siger ministeren.