Danmark og USA slås om Microsoft-milliarder

Skatteparadis. Skattesmæk på 5,8 milliarder kroner stammer tilbage fra 2002, hvor Microsoft overførte IP-rettigheder til skatteparadiset Irland.

Skattesmæk på 5,8 milliarder kroner stammer tilbage fra 2002, Fold sammen
Læs mere
Foto: ROBYN BECK
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I årevis har mørklægningsgardinerne været trukket godt ned omkring, hvad DR2 mandag udnævnte til Danmarks største skatte-sag. Kanalen kunne nemlig afsløre, at Skat afkræver Microsoft en skattebøde på fem milliarder kroner plus renter. Hemmeligholdelsen er en bedrift i sig selv, idet sagen ifølge Berlingskes oplysninger stammer fra de glade dage i begyndelsen af nullerne, da den amerikanske IT-gigant købte det daværende Navision af blandt andre Damgaard-brødrene for over ti milliarder kroner.

Situationen er speget, fordi hele to pro-venuhungrende stater ud over IT-giganten er involveret i skattesagen, som rækker tilbage til 2002. Det var året, hvor Microsoft købte Navision og kort efter overførte licensrettigheder, de såkaldte IP-rettigheder, til Irland, som trods sin status som EU-land, lokker store virksomheder til sig med en særdeles lav selskabsskat.

Denne overførsel skete til en alt for lav pris, mener Skat, der siden ejerskiftet fulgte de store indtægter, som strømmede ind i Microsoft for licensrettigheder.

Microsoft satte gang i salget

Nej, mener Microsoft. Salget skete til den rette pris. Salget af IP-rettighederne fra Navision var aldrig blevet så stort, som det blev uden Microsofts enorme markedsførings- og udviklingsmaskine. Den amerikanske gigant har ikke mindre end 700.000 partnere verden over, som fungerer som salgskanaler for Navisions produkter. Hvis Microsoft ikke havde købt det danske IT-firma, var salget aldrig blevet tilnærmelsesvis så stort. Derfor var Navisions IP-rettigheder ikke mere værd end den pris, der i 2002 blev sat ved overførslen til Irland, lyder argumentationen ifølge Berlingskes oplysninger fra Microsoft.

Men én ting er, at Microsoft får et skatte-smæk af Skat. Sagen kompliceres af, at statskassen i IT-gigantens hjemland, USA, fattes penge, og amerikanerne gør nu krav på en del af den efterbetaling, som ellers snildt kunne betale et nyt supersygehus i Danmark. Hvordan, Danmark og USA enes om at dele skattepengene i porten, er uvist.

Det er ikke kun Danmark og USA, der har fokus på softwaregigantens skattebetaling – eller mangel på samme. Den amerikanske kongres undersøgte i efteråret 2012 Microsofts skatteforhold, og det kom frem, at selskabet minimerede skatten på overskud på over 30 milliarder kroner ved at placere aktiviteter i lavskattelande som Irland, Singapore og Puerto Rico. Bare 1.914 ansatte i de tre lande – ud af Microsofts medarbejderskare på 90.000 ansatte – tegnede sig for ikke mindre end 55 procent af selskabets samlede overskud. Microsoft Danmarks administrerende direktør, Niels Soelberg, ønsker ikke at kommentere sagen.