Danmark og Sverige klar til SAS-salg

Hvis SAS opnår en lønsomhed, er både den danske og svenske regering klar til at sælge det kriseramte flyselskab. I Norge får Mats Jansson kritik for 7,3 millioner kroner i lønningsposen.

Foto: Scanpix.
Læs mere
Fold sammen
Krisen har længe kradset i SAS. Det seneste regnskab viste et underskud 750 millioner kroner i andet kvartal og krigen mellem fagforbundene og ledelsen er brudt ud i lys lue. Hvis SAS skal sælges, bliver tallene på bundlinjen nødt til at rykke sig højere op, lyder det nu fra både den danske og svenske regering.

”Hvis det er en god virksomhed, og vi kan få en god pris for det, så skulle jeg da være et skarn, hvis jeg sagde nej,” siger finansminister Claus Hjort Frederiksen til Jyllands-Posten om et salg af det skandinaviske flyselskab.

”Jeg har ingen problemer med et salg overhovedet, hvis de tre lande kan blive enige om det. Men lige nu er det en teoretisk situation, da SAS kæmper for overlevelse. Markedsværdien i øjeblikket er nok meget lille,” vurderer ministeren.

Ingen købere nu
Samme udmelding kommer den fra den svenske erhvervsminister Maud Olofsson, der også vil sælge, hvis virksomheden vel at mærke kommer på rette fode.

”Vi har hele tiden sagt, at vi vil sælge SAS. Det står jo på listen. Men det er jo også sådan, at for tiden findes der ingen købere, som står og venter på at købe et flyselskab,” siger hun til den svenske presse og sender samtidig en opfordring til fagforbundene:

”Jeg håber virkelig, at de faglige organisationer forstår alvoren i den her situation. Vi må hjælpes ad med at få bragt omkostningerne ned,” siger hun.

Ned i løn
I Norge får SAS-topchefen Mats Jansson kritik for sin løn på 7,3 millioner kroner af de norske SAS-ansatte. På onsdagens pressekonference om det seneste halvårsregnskab kommenterede Mats Jansson, at de norske ansatte er langt dyrere end de svenske, og at det derfor resulterer i en kraftig lønnedgang i Norge. Det fik de norske ansatte på barrikaderne. De mener nemlig ikke, at lønforskellen er større, end den generelt er mellem norske og svenske medarbejdere.

Fællestillidsmand Hans Jacob Opsahl fra den norske del af SAS sagde i går til Aftensposten, at Mats Jansson kan begynde med at regulere sin egen løn efter norske forhold. Det ville betyde, at han ville gå ned i løn med cirka 1,5 millioner kroner. På pressekonferencen var topchefen åben over for, at der også skulle være reduktion i hans egen løn, men han kom ikke med et konkret bud.