Danmark kæmper med Bosnien og Ukraine om vækst

Sverige topper i Europa med de hurtigst voksende virksomheder, mens Danmark ligger på en 26.-plads lige efter Bosnien-Hercegovina. Det er for svært at rejse kapital i Danmark, siger IT-Branchen.

Sverige topper i Europa målt på virksomheder i vækst. 555 af dem er der i nabolandet, og den svenske hovedstad, Stockholm (billedet), kommer med 118 vækstvirksomheder ind på 2.-pladsen over de bedste vækstbyer efter London med 151. Arkivfoto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks nærmeste konkurrenter til at skabe vækstvirksomheder er Bosnien-Hercegovina og Ukraine.

Af de 5.000 hurtigst voksende virksomheder i Europa findes de 555 i Sverige, som ligger på en klar førsteplads, og 204 i Norge, mens Danmark kun har 26 vækstvirksomheder med på listen »Inc. 5000 Europe 2016«, som magasinet Inc står bag. Den dækker 5.000 private virksomheder, som sammenlagt er vokset med mere end 90 procent til næsten 12.000 procent i løbet af de seneste tre år.

»Danmark ender på en 26.-plads ud af 37 lande og placerer sig langt efter de fleste østeuropæiske lande samt Baltikum. Det er problematisk, at Danmark halter så langt bagefter Sverige og Norge, når det gælder evnen til at skabe vækstvirksomheder. Set i lyset af det store behov for vækst i Danmark står vi med en alvorlig udfordring som land,« siger Birgitte Hass, administrerende direktør for IT-Branchen, som er Danmarks største brancheforening for IT-virksomheder.

Ingen danske byer er med

Mens Stockholm, Helsinki, Oslo og Göteborg er blandt de 20 europæiske byer, der skaber flest vækstvirksomheder, er ingen danske byer med.

»Selv om det er relativt nemt at starte en virksomhed i Danmark, er det desværre for svært at vokse sig stor. Derfor ser vi alt for mange succesfulde, danske virksomheder vende ryggen til Danmark og søge mod udlandet for at sikre sig fortsat vækst,« siger Birgitte Hass.

Bankernes udlån til erhvervslivet er siden 2008 faldet med 250 milliarder kroner, hvilket ifølge IT-Branchen gør det svært for vækstvirksomheder at få rejst de penge, som skal bruges til at vokse og udvide.

»En meget vigtig årsag til den dårlige placering er mangelen på indenlandsk kapital. Samtidig presser den høje erhvervs- og kapitalbeskatning virksomhederne, så der er færre penge til de nødvendige investeringer. Det gør det svært for lovende virksomheder at vokse. Derfor er der behov for et bedre økosystem til at sikre kapital til branchen,« mener IT-Branchens direktør.

Hun håber, at erhvervsbeskatningen ændres, så bl.a. aktieavancebeskatningen sættes ned til 27 procent, for det kan hjælpe iværksætterne.

Læs mere: Se Inc. 5000 Europe-listen her