Danmark kåret til verdens bedste klimaforkæmper

Der er ingen over Danmark, når det kommer til indsatsen for at skåne og bevare klimaet. Det konkluderer en ny rapport, som præsenteres mandag på COP18 i Doha i Qatar.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Målt på CO2-udledning, vedvarende energi, energieffektivitet og klimavenlig politik, så er ingen bedre end Danmark.

Det konkluderer Climate Change Performance Index, der har rangeret landenes indsats for at skåne klimaet ud fra netop de parametre.

Rapporten er udarbejdet i samarbejde med Germanwatch og bliver offentliggjort under klimatopmødet COP18 i Doha i Qatar mandag.

Danmark scorer 72,61 point ud af 100 mulige og indtager førstepladsen et mulehår foran svenskerne, der henviser Portugal til tredjepladsen.

Verdensnaturfonden WWF, miljøorganisationen NOAH og Det Økologiske Råd har sammen stået for en vurdering af den danske politiske klimaindsats. Sidstnævnte begrunder blandt andet Danmarks topplacering med energiaftalen fra marts, som »fik bred opbakning både på Christiansborg og i samfundet som helhed«.

- Verden har brug for lande, der kan fungere som forbilleder på, hvordan man omstiller et helt samfund til vedvarende energi med en høj grad af energieffektivitet. Sådan et foregangsland er Danmark. Vi demonstrer i praksis, at det er både muligt og økonomisk bæredygtigt at omstille energiforsyningen, siger klima- og energimedarbejder i Det Økologiske Råd Søren Dyck-Madsen, der selv er på plads til kåringen i Doha.

Det samme er WWF, der mener, at energiaftalen allerede har givet konkrete resultater.

- Nu bliver udfordringen at fortsætte den gode udvikling, så vi kommer videre med en ambitiøs indsats for at reducere udledningerne fra transportsektoren og landbruget, siger Hanne Jersild, der er seniorrådgiver for klima og energi i WWF i en pressemeddelelse.

Saudi-Arabien, Iran og Kazakhstan indtager de tre nederste pladser på listen, mens Canada er fjerdesidst.