Danmark har verdens dyreste aktier

Investorerne er klar til at betale verdens højeste pris for de danske aktier. Det afspejler meget lyse udsigter til udviklingen i de store danske virksomheder, mener eksperter, der afviser en boble.

Investorerne er klar til at betale verdens højeste pris for de danske aktier. Det afspejler meget lyse udsigter til udviklingen i de store danske virksomheder, mener eksperter, der afviser en boble. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De danske aktier er verdens dyreste, når man sammenligner med de fleste af verdens toneangivende aktiemarkeder. Høje forventninger til pæne overskud i de succesfulde, store danske virksomheder har sendt det danske marked op til at være klodens højest prisatte. Eksperter afviser en boble og tror på flere stigninger.

Prisen for de børsnoterede danske virksomheder er så høj, at det koster næsten 19 kroner af få andel i en krone af det forventede overskud i 2014. Dermed er de danske aktier nu dyrere end de amerikanske. Også de største europæiske markeder, de nordiske nabolande og førende asiatiske markeder er billigere end aktierne i det ledende danske C20-indeks.

Årsagen er primært meget høje forventninger til, hvordan indtjeningen vil udvikle sig i en række af de store danske virksom­heder – først og fremmest i Novo Nordisk.

Novo Nordisk fører an

»Danske aktier er ikke nogen tilbudsvare, men vi mener ikke, at det er en boble,« siger Henrik Henriksen, chefstrateg i pensionskassen PFA.

Medicinalkoncernen Novo Nordisk er hovedforklaringen på de dyrere danske aktier, fordi selskabet udgør en meget stor del af det danske marked. Medicinalkoncernen, der er den klart tungeste aktie i C20-indekset, er siden nytår steget mere end 20 pct., og Novo Nordisk er i dag mere end 650 mia. kr. værd. Dermed har den danske medicinalkoncern netop overhalet blandt andre den tyske industrigigant Siemens, og Novo Nordisk er i dag Europas 15.-mest værdifulde selskab.

Men mange andre store danske selskaber har formået at placere sig i bestemte nicher og indtaget en plads som førende i verden på deres respektive markeder. Det gælder f.eks. ingredienskoncern Chr. Hansen, enzymproducenten Novozymes, høreapparatselskabet William Demant og vindmøllevirksomheden Vestas.

De selskaber henter hovedparten af indtjeningen langt fra Danmark.

»Hvis man forsøger at få makrobilledet for Danmark til at passe med aktieprissætningen, giver det ikke mening, for væksten i Danmark er lav. Men de store danske virksom­heder er globale. De skal hente deres indtjeningen andre steder, og ledende globale aktører skal typisk handles med en præmie,« siger Henrik Henriksen.

Mulighed for positive overraskelser

Aktiestrateg Henrik Drusebjerg fra Nordea er enig i, at danske aktier set under ét er højt prissat. Men han mener som Henrik Henriksen ikke, at der er en boble på det danske aktiemarked.

»Virksomhederne tjener gode penge, hvilket, vi venter, bliver bekræftet af de kommende regnskaber. Der er tilmed ikke meget høje forventninger til regnskaberne, så der er mulighed for positive overraskelser. Det er kun enkelte aktier inden for enkelte sektorer såsom IT og biotek, der i udlandet er meget højt prissat,« siger Henrik Drusebjerg.

Af samme grund venter han stigende kurser hjemme og ude frem mod nytår.

»Der er efter vores vurdering mere at hente på aktiemarkedet. Vi venter stigende kurser, og begynder Den Europæiske Centralbank (ECB) at lempe pengepolitikken på samme måde, som det er sket i USA, kan det blive en stor positiv overraskelse for de europæiske aktier i den kommende tid,« siger han.