Danmark har brug for en IT-minister

Det er katastrofalt, at en stor del af danskerne er IT-handicappede, mener IT-ordførere. Derfor skal der gøres noget nu, en plan til efteråret er for sent.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

At IT og digitaliseringen udvikler sig med flere hundrede kilometer i timen, er en kendsgerning. Men 40 procent af danskerne overholder fartgrænsen og er derfor hægtet af, viser en undersøgelse fra Danmarks Statistik, som Jyllands-Posten omtaler.

Flere it-ordførere, som Ritzau har talt med, mener, at der skal gribes ind hurtigt.

- Der skal gøres noget ved det. Det, Danmark har brug for, er en decideret IT-minister, fordi det er fremtiden, og der skal meget mere fokus på problemet, siger Socialdemokraternes it-ordfører, Ole Hækkerup.

Og at arbejdshandskerne skal på, er Venstres ordfører enig i.

- Vi skal tage det alvorligt, for det går hurtigt, og det betyder, at de tjenester og services på nettet, som vi almindelige it-kyndige nyder at bruge hver dag, eksploderer inden for nærmeste fremtid. Derfor må der findes nogle løsninger hurtigt, for ellers skaber vi et A- og et B-hold, siger Michael Aastrup Jensen (V).

Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling kommer til efteråret med tiltag, som skal hjælpe blandt andet den store gruppe ældre og arbejdsløse, som specielt har problemer med teknikken. Men det er slet ikke nok, mener Ole Hækkerup (S), som har som ambition, at alle skal kunne sende en mail, vedhæfte en fil og bruge tekstbehandling på computeren.

- Ministeriets tiltag er garanteret bare en fis i en hornlygte, siger han.

Han og Michael Aastrup Jensen foreslår derfor blandt andet bedre IT-uddannelse for folkeskolelærere på de danske seminarier, nemmere adgang til internettet og vejledere, der kan hjælpe på offentlige steder som biblioteker.

Også SF's IT-ordfører, Hanne Agersnap, kaster forslag på bordet: Kvalificerede IT-supportere i hjemmehjælperkorpset og adgang på posthuse.

De vil alle tre tage sagen op med Videnskabsminister Helge Sander (V), når de vender tilbage til Christiansborg efter sommerferien.

/ritzau/