Danmark giver verden baghjul i grønt salg

Danmark er verdensmester i at sælge grøn teknologi. Ny rapport viser, at den branche udgør 3,5 procent af det danske BNP. Nummer to er Brasilien med en procent.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark ligger i top, når det handler om at sælge grøn teknologi. Det viser en rapport fra Verdensnaturfonden, WWF, som offentliggøres fredag, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Mens salget af grønne teknologier udgør godt 3,5 procent af det danske bruttonationalprodukt (BNP), udgør den blot omkring en procent i Brasilien på andenpladsen - og endnu mindre for Tyskland, Spanien og Finland efterfølgende.

- Vi ved, at vi har en kæmpe stor vindindustri, ikke bare Vestas, men også underleverandører. Og at Danfoss og Grundfos har en stor omsætning. Men jeg er overrasket over, at vi er så langt foran alle andre, siger John Nordbo, programleder for WWF's klimaindsats til avisen.

I rapporten har WWF regnet på, hvilke lande der sælger mest grøn energiteknologi. Det vil sige både vedvarende energi, alternative brændsler, udstyr til energieffektivisering og rådgivning. Det er især den danske vindmølleindustri, der trækker op. Men også isoleringsvirksomheden Rockwool, enzympropducenterne Danisco og Novozymes samt både Danfoss og Grundfos hiver det danske niveau i vejret.

- Historien bag denne succes startede for mere end 20 år siden, da vi gik foran med at stille krav om at spare på energien og satse på alternative energikilder. Så hvis vi kan få skærpede krav til for eksempel erhvervslivets energieffektivitet fem år før kravene kommer i EU eller resten af verden, så kan vi blive ved med at komme først med løsningerne, siger John Nordbo til Morgenavisen Jyllands-Posten.

/ritzau/