Danmark får aktiesparekonto i ny erhvervspakke

Ny erhvervspakke indeholder aktiesparekonto og en sænkelse af flere afgifter.

Beskæftigelsesminister Brian Mikkelsen (th) og økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (tv) holder et kort pressemøde sammen med DF og de Radikale efter de afsluttende politiske forhandlinger om erhvervs- og iværksætterpakken søndag den 12. november 2017 i Beskæftigelsesministeriet. . (Foto: Uffe Weng/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Uffe Weng
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen, Dansk Folkeparti og De Radikale har indgået aftale om en erhvervspakke. Samlet afsætter parterne 14,7 mia. kr. frem til 2025 – penge som skal styrke dansk erhvervsliv og skabe en iværksætter- og aktiekultur blandt andet med en aktiesparekonto.

»Det er glædeligt, at vi med aftalen har banet vejen for, at flere danske virksomheder kan vokse sig store og udvikle sig til nye erhvervssucceser i fremtiden,« hedder det fra erhvervsminister Brian Mikkelsen (K).

Pakken vil også gøre det billigere at købe varer i Danmark frem for at køre til udlandet. Samtidig skal pakken fremme den grønne omstilling ved at lempe elvarmeafgifter. Der bliver også sat midler af til fremme af turisme og vækst i landdistrikterne.

Et af de centrale elementer er en ny aktiesparekonto, som vil blive indført fra begyndelsen af 2019. Kontoen vil gøre det muligt at sætte 50.000 kr. og derefter yderligere 50.000 kr. årligt ind til aktiesparekontoen indtil den er fuldt indfaset i 2022.

Til gengæld bliver aktieavancebeskatningen ikke sænket, selvom det ellers havde været lagt op til det. Alligevel glæder hovedelementerne i aftalen Dansk Aktionærforening.

»Vi ser det som en god start, men vi har også et voldsomt efterslæb. Vi har stadigvæk en meget hård og kapital- og aktiebeskatning i forhold til dem, som vi sammenligner os med. Særligt er ærligt er det, at vi ikke får udvidet aktieavancebeskatningen i almindelighed, fordi det ville have gjort, at rigtig mange danskere ikke skulle tænke på om de pludselig ville blive ramt af en højere procent,« siger Leonhardt Pihl, direktør i Dansk Aktionærforening.

Den liberale tænketank Cepos er tilfredse med at flere afgifter bliver fjernet, men er knap så begrejsret for den nye aktiesparekonto.

“Jeg er skeptisk over for den nye aktiesparekonto, som jeg betragter som en lappeløsning på problemet med den høje danske aktiebeskatning. Der er ikke brug for flere “ordninger”, men lavere aktieskat. Frem for at indføre en ny ordning, burde man sænke den danske aktieskat på 42 pct. til et svensk niveau på 30 pct.,« siger  Mads Lundby Hansen, cheføkonom i Cepos.

Der vil med pakken også blive indført et nyt investorfradrag, som skal gøre det nemmere at investere i unoterede aktier. Det vil betyde, at danskerne fremover kan få fradrag for halvdelen af en investering med en skatteværdi på 30 pct. Oversat betyder det, at hver gang der investeres 100 kr. skal der betales 15 kr. mindre i skat.

»Jeg er stærkt tilfreds med, at vi med aftalen gør det mere attraktivt at investere i aktier og får gjort det nemmere for iværksættere at få adgang til den nødvendige kapital. Det vil give flere mulighed for at tage springet og blive iværksættere. Og det vil give virksomhederne mulighed for at vokse og skabe gode job,« siger økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA).

Aftalen sænker også en række afgifter med i alt 720 mio. kr. - blandt andet på nødder, te og regnfrakker.

»Endelig får vi gjort op med nogle af de mest vanvittige afgifter. Afgifter, der både generer virksomheder med unødvendigt papirarbejde, og som er uforståelige for de fleste almindelige mennesker. Nu slipper vi for eksempel af med de skøre afgifter på nødder, der blandt andet afhænger af, om nødderne er saltede eller hakkede,« siger økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA).

I alt er der i pakken afsat penge til at lette eller afskaffe 65 afgifter. I DI er det tilfredshed med pakken.

»Det er en god aftale, fordi den gør det nemmere for de små- og mellemstore virksomheder at tiltrække risikovillig kapital. Den fjerner og mindsker nogle bøvlede afgifter og blandt andet forskningsskatteafgiften bliver gjort bedre, siger Kent Damsgaard,« vicedirektør i DI.