Danmark får topplacering i innovation

Danmark indtager en sjetteplads på Global Innovation Index, der måler 130 lande efter deres innovationskraft. Dermed kan Danmark kalde sig verdens sjette mest innovative land.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark kan igen i år prale med at være en del af verdenseliten, når det kommer til innovation. Det størrelsesmæssigt lille land indtager nemlig en sjetteplads på Global Innovation Index, der måler 130 landes innovationskraft verden over.

Det fremgår af rapporten Global Innovation Index 2017, der er udkommet årligt siden 2008 og udarbejdes af World Intellectual Property Organization (WIPO), Cornell University og INSEAD.

Danmark er sprunget fra en ottendeplads sidste år til en sjetteplads i år og lægger sig dermed lunt op ad top fem, der består af Schweiz, Sverige, Holland, USA og England. Finland er med i top ti på en ottendeplads, mens Norge indtager plads 19.

Rapporten måler landenes innovationskraft på forskellige parametre, hvor blandt andet økonomi, uddannelse, infrastruktur, forretningsstruktur og politisk miljø indgår.

Forskning og uddannelse fører til tops

Det er især investeringer i højere uddannelse, forskning og brug af digital teknologi, der trækker Danmark nærmere podiepladserne.

Danmark ligger for eksempel på en tredjeplads i forhold til de resterende lande, når det kommer til innovation i forskning og udvikling. Ifølge rapporten er Danmark i den globale top-liga på grund af en stor andel af forskere, gode universiteter, en høj produktion af videnskabelige artikler, mens en høj andel af bruttonationalproduktet bliver brugt på forskning.

Landet placerer sig også inden for top ti på plads ni, når fokusset flyttes til kreative outputs. Det indebærer blandt andet online kreativitet, der betyder, at danskere har et stort forbrug af domæne-navne, en høj andel af uploads på YouTube samt en masse inputs til Wikipedia.

Rapporten fremhæver også den politiske stabilitet og den statslige effektivitet i Danmark, mens det danske forretningsmiljø indtager en samlet fjerdeplads verden over.

De forskellige placeringer giver således Danmark en overordnet placering som det sjette mest innovative land.

I bunden af indekset ligger landene Togo, Guinea og Yemen.