Danmark er svækket efter enegang med bankregler

Forudsætningerne for bankpakke III er bristede, og Danmark er nu helt isoleret med stramme regler for bankkrak. Det konkluderer bankekspert. Enegangen har allerede ført til problemer for mindre banker.

Lokale Pengeinstitutters formand Bent Naur har sendt et nødråb til politikerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Manglende handling på europæisk niveau har ført til, at Danmark nu står helt alene med den afviklingsordning, som Folketinget indførte med bankpakke III. Og det er i strid med forudsætningerne for bankpakke III ifølge Michael Camphausen - ekspert i bankret og blogger på Business.dk.

Amagerbankens krak og den danske enegang har allerede haft som konsekvens, at danske banker har fået sænket deres kreditvurderinger af ratingbureauet Moody's, hvilket igen har ført til, at mindre danske banker ikke kan låne penge og dermed ikke kan tilbagebetale statsgaranterede milliardlån de kommende år.

Banker kan ikke selv

I mandags bad de mindre bankers organisation Lokale Pengeinstitutter derfor om at få forlænget statsgarantierne, hvilket økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen afviste i Business med støtte fra både højre og venstre side i Folketinget. Partierne bag bankpakke III opfordrede i stedet bankerne til at gå sammen og selv løse problemet.

Men det er ikke en holdbar udmelding ifølge Camphausen:

"Indlånsunderskud plus indlånsunderskud giver ikke lige pludselig indlånsoverskud. To banker, som begge skal gøre sig fri af den individuelle statsgaranti, får ikke nødvendigvis lettere herved bare ved at gå sammen. Man kan altså ikke trylle mere op af hatten, end hvad man selv har kommet i den," konstaterer Michael Camphausen på sin blog på Business.dk.

Han mener i stedet, at man fra politisk hold må erkende, at situationen har ændret sig siden indførelsen af bankpakke III i oktober sidste år.

Dansk enegang

"Bankpakke 3 er som sådan en god og fornuftig ordning, men timingen heraf har vist sig mere end dårlig og ufornuftig. Det var meningen, at Danmark skulle have været et foregangsland, men indtil videre er der i realiteten tale om, at Danmark er blevet et enegangsland," skriver Michael Camphausen.

De andre europæiske lande i EU har langt fra været så hurtige til at indføre de danske principper om, at ikke bare aktionærer men også de største kreditorer skal tabe på bankkrak, og derfor står Danmark nu isoleret og med markant dårligere kreditvurderinger end nabolandene. Og sådan vil det vedblive med at være langt tid fremover.

"Der var en klar forventning om, at EU ville handle hurtigere, men Kommissionen kom først på banen med et generelt udkast til fællesplaner for håndtering af kriseramte banker lang tid efter Bankpakke 3’s vedtagelse og endda efter Bankpakke 3’s ikrafttræden. Vi venter faktisk fortsat på Kommissionens konkrete udspil til et regelsæt på området, og vi vil fortsat vente længe på, at et sådant fælles regelsæt vil blive vedtaget og siden implementeret i de enkelte lande," skriver Michael Camphausen.

Læs hele Michael Camphausens blog her

INFOshop: Så tilfredse er kunderne med deres bank