Danmark er nu nede på tre mobilnet

Telenor og Telia har natten til tirsdag afsluttet sammenlægningen af deres mobilnet.

Telenor og Telia har gennem næsten to år lagt deres mobilnet i Danmark sammen. Foto: Lars Nybøll, Telenor Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De sidste dele af Telenors og Telias mobilnet i Danmark blev natten til tirsdag samlet, og Danmark har nu kun tre landsdækkende mobilnet.

Dermed slutter 21 måneders arbejde, som de to selskaber - der er Danmarks nummer to og tre efter TDC - satte i gang i med en aftale i 2012 for at kunne dele regningen og samtidig bygge ud og få den bedste dækning.

Sønderjylland og Fyn var sidste brik i det store puslespil, som nu tæller 4.150 mobilmaster. Det var det gamle GSM-net - også kaldet 2G -, der rundede den store omstilling af.

Første gang i verden

Det er første gang i verden, at mobilnet på både 2G, 3G og det hurtige datanet 4G/LTE slåes sammen, og det er lykkedes de to selskaber at blive færdig mere end to måneder før oprindelig planlagt.

»I televerdenen er dette et verdenshistorisk øjeblik, og jeg er selvfølgelig stolt over, at vi er kommet i mål med så stort og kompliceret et projekt, som virkelig har gjort en forskel for kundernne. Vi har bygget en digital storebæltsbro med over 4.000 mobilmaster og har gjort mobildækningen bedre end nogen sinde og bragt hurtigt mobilt 3G- og 4G-bredbånd til mange små byer og øer, som tidligere kun havde 2G-forbindelse,« siger Telenors netværksdirektør, Kim Krogh Andersen, i en meddelelse oven på den sidste sammenlægning.

Telenor og Telia offentliggjorde 3. december, at de nu lægger deres danske forretninger sammen. Det vil formentlig ske i slutningen af 2015, når EUs konkurrencemyndigheder har sagt god for fusionen. Der bliver tale om et selvstændigt selskab, halvt ejet af hver af de to giganter, som på verdensplan begge hører til blandt de ti største mobilselskaber. Deres danske mobilnet blev også lagt ud i et selvstændigt selskab, TT-Netværket, før selve sammenlægningen begyndte i maj 2013.

Også TDC færdig før tid

Sammenlægningen har betydet, at de to selskaber både har nedlagt og nyopsat master og antenner. Telenor og Telia har nu 4.150 master. Det er, ifølge Telenor, 20 procent flere end TDC og dobbelt så mange som »3«. Også TDC bygger sit 4G-net kraftigt ud og benytter - ligesom Telenor og Telia - anledningen til at justere og forbedre det nuværende net, så der kommer større kapacitet til at tage imod den stadig stigende datatrafik over mobilnettene.

TDC har omkring 3.500 mastepositioner og bliver tilsvarende færdig før planlagt tid. TDCs slutdato hedder nu januar 2015.

Det sidste landsdækkende mobilnet står »3« for.