Danmark er nu i 3D

Dansk kortleverandør gør det muligt at se Danmark i alle vinkler. Kommende navigationssystemer til bilen behøver derfor ingen vejnavne - for man kan jo se, hvad man kører forbi.

Sådan ser det ud, når man nærmer sig Sct. Jørgensbjerg Kirke i Roskilde i bunden af Roskilde Fjord i programmet 3D-DK. Efterhånden som man kommer tættere på, ændrer bygningerne sig fra kasser til »virkelige« huse. Fold sammen
Læs mere
De næste navigationsanlæg i bilerne behøver slet ikke vejnavne og andre markeringer. Her kører man i stedet rundt og ser bygninger tredimensionelt, som de ser ud, mens man passerer dem i virkeligheden.

Det er blot en af anvendelsesmulighederne for det nye, tredimensionelle danmarkskort, 3D-DK, som en af landets to store kortleverandører, Scankort i Taastrup, står bag.

»Det er noget, som rigtigt mange har brug for. Hvis man nu igen skulle bygge Bilka i Horsens, ville borgere og virksomheder meget lettere kunne tage stilling, når de ser, hvordan bygningen faktisk vil se ud i landskabet. Tilsvarende er det i dag umuligt at forestille sig, om en ny lade - som man jo skal søge tilladelse til at opføre på landet - tager sig grimt ud, når man ser den sammen med kirken og gravhøjen. Det kan man, når man ser hele området i naturtro 3D. Det vil derfor styrke den demokratiske proces,« siger administrerende direktør Mads Staunskjær.

19 milliarder »skud«

Det har kostet 500 timers overflyvning af det ganske, danske land at få datamaterialet i hus. 19 milliarder punkter er blevet målt med en laserkanon for at kunne foretage de avancerede beregninger, som bygger Danmark op i 3D. »Bunden« af det hele er Kort- og Matrikelstyrelsens bygningspolygoner. Resultatet er, at man kan betragte hele Danmark fra enhver tænkelig vinkel med samtlige bygninger, terræn og fotorealistisk landskab. Man kan suse frit hen over det danske landskab, ned Mellem byens huse og langs kysttrækningerne.

Mads Staunskjær venter først og fremmest interesse for kommunerne, som laver lokalplanlægning. Derudover vil teleselskaberne kunne bruge 3D-kortene til planlægning af radiosendere, og forsikringsselskaber kan ud fra højdeforskelle og bygningsplaceringer bedre afgøre, hvor truet en husstand måtte være.

»Og så er der jo 3D-navigation. I stedet for at have en model af området på sin GPS-navigator kan man lige så godt se stederne, som de ser ud. Og da man alligevel ikke ser det lille blå vejskilt, når man kører, er spørgsmålet, om man overhovedet behøver at se vejnavnet på sin GPS,« siger Mads Staunskjær.

Scankort leverer allerede kortmateriale til søgegiganten Googles landkorttjeneste, Google Maps.

Det nye Danmark i 3D kan købes af kommunerne for 25.000-75.000 kroner pr. kommune. Og alt> er med.

»I modsætning til i udlandet er overhovedet intet mørkelagt herhjemme. Alle bygninger er med,« siger Mads Staunskjær.

Burde være som veje

Scankorts direktør mener, at Danmark har meget stærke, offentlige data. Det gør det lettere at udtænke nye muligheder at bruge dem på. Men han beklager, at mange data ikke bliver opfattet som en del af infrastrukturen og dermed er almindeligt tilgængelige, sådan som f.eks. data om danske veje er. Det hæmmer udviklingen og gør det besværligt at »genbruge« oplysningerne, når man som Scankort lever af at sælge et produkt.

De tre største leverandører af kort i Danmark er foruden Scankort BlomInfo og Cowi.