Danmark er klar til telemedicin - bare tryk på knappen

Der er intet, der hindrer, at danskerne kan kaste sig over at bruge den nye teknologi bedre i sundhedssektoren og spare næsten en milliard kroner om året. Trods klager om mobilhuller kræver det nemlig ikke bedre forbindelser, end langt de fleste allerede kan få nu, så nu skal der rykkes, mener både politikere, embedsmænd og fagfolk.

De kræver ikke så store internetforbindelser - enten over mobil- eller fastnettet -, som mange tror, at bruge telemedicin, hvor man f.eks. hjemmefra selv foretager medicinske målinger eller taler med sin læge over en videoforbindelse. Danmark er faktisk klar allerede i dag, mener eksperterne. Arkivfoto: Morten Germund, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Germund

»Danmarkshistoriens største forandring i at tænke IT, sundhed og behandling.«

Sådan karakteriserer Socialdemokraternes teleordfører og formand for Folketingets erhvervsudvalg, Karin Gaardsted, den udfordring, som Danmark står over for ved at tage ny teknologi i brug i sundhedsvæsenet og på den måde både give danskerne bedre behandling og samtidig spare samfundet for store udgifter.

»For mange borgere kan telemedicin virke abstrakt og lyde lidt som science-fiction. Telemedicin skal så snart som muligt give bedre service til patienterne og mindske samfundets udgifter til forskellige behandlinger. Der ligger stort samfundsmæssigt potentiale i udbredelse af telemedicin. Patienterne kan få mere viden om deres sygdomme og styre deres egen behandling. Vi står over for helt nye muligheder for at inddrage patienter, som selv foretager og fortolker målinger. Det er nødvendigt, for fremover vil færre danskere skulle sikre velfærd for flere. Men telemedicin er endnu i sin vorden,« sagde Karin Gaardsted, da hun fredag morgen indledte en stor konference på Christiansborg, arrangeret af den danske tele- og medicinalbranche, under den ambitiøse titel »Telemedicin - hvordan bliver vi verdensmestre?«

Hun mener også, at telemedicin vil være med til at skabe en større lighed i sundhedssystemet.

Sikkerheden skal i højsædet

Derfor skal der nu skrues op for at få telemedicin gjort landsdækkende.

»Telemedicin har kæmpe store perspektiver for sundhedsvæsenet. Derfor er det vigtigt at kombinere alle kræfter i hele landet, så der lægges et godt fællesfundament i det fremtidige samarbejde. Vi har en formodning af effekterne og gevinsterne ved telemedicin, men vi mangler et veldokumenteret grundlag for udbredelsen af velfærdsteknologiske løsninger, men det tager lang tid at dokumentere. Derfor synes rigtigt mange af jer, at det ikke går hurtigt nok, selv om vi synes, at vi gør vort bedste,« sagde Rikke Zeberg, vicedirektør i Digitaliseringsstyrelsen, som er statens piskesvinger i arbejdet med at koordinere og skubbe på en digitalisering af Danmark.

Hun slår samtidig fast, at »patienterne skal være sikre på, at kun relevant sundhedsfagligt personale har adgang til deres data«, for tilliden til datasikkerheden er altafgørende, hvis flere skal bruge de nye muligheder.

Kræver ikke store internetforbindelser

Derimod er det ikke kvaliteten af internetforbindelserne, der spænder ben for at komme videre.

»Ikke ret megen telemedicin kræver en høj bredbåndshastighed, så det ser vi ikke som en barriere,« sagde Rikke Zeberg med henvisning til diskussionen om dårlig internet- og mobildækning i Danmark.

Der er sat 25 millioner kroner af til tværkommunale og regionale storskalaprojekter, som afprøver telemedicin. Ansøgningsfristen er 30. januar 2015.

Erhvervsstyrelsen: Vi er klar nu

Vicedirektør Katrine Winding fra Erhvervsstyrelsen, som er Danmarks øverste telemyndighed, bekræfter, at vi allerede i dag kan rulle telemedicin ud i stor skala - om end der kan være udfordringer i nogle områder.

»I hovedtræk er vi klar til telemedicin i stor skala. Dermed ikke sagt, at alt kan lade sig gøre overalt. Nogle af de mest avancerede og krævende løsninger kan ikke bruges overalt, og der er også udfordringer i at få alt til at fungere upåklageligt. Men den digitale infrastruktur burde ikke være en hæmsko for at rulle telemedicin ud i stor skala. Hvis vi har op til fem megabit i sekundet både som upload og download, burde man være nogen lunde sikre i forhold til de telemedicinløsninger, som findes og bruges nu,« sagde hun på konferencen.

Hun understregede dog, at der er stor forskel på datamængderne, alt efter om man f.eks. blot skal sende resultater fra en blodtryksmåling, eller om der skal store videooptagelser af sted. Videosamtaler mellem f.eks. en patient hjemme og lægen på sygehuset kræver dog ikke så mange data, som mange tror.

»Men man skal ud over hastigheden også huske, at svartider og stabiliteten af forbindelsen er afgørende,« sagde Katrine Winding.

Store besparelser ved at bruge telemedicin

En undersøgelse, som analysefirmaet Incentive har lavet for den danske tele- og internetbranche, viser, at Danmark kan spare mellem 800 og 850 millioner kroner om året, hvis man udbreder de ni største telemedicinske projekter, som lige nu afprøves i begrænsede områder, til hele landet, så den nye teknologi bruges bedre i sundhedssektoren - både på hospitalerne, blandt hjemmeplejen og hjemme hos patienterne selv.