Danmark er europamester i kortbetaling

Danskerne har europarekord i brugen af Visa-kort. Det skyldes til dels vores kombination med Visa/Dankort.

I gennemsnit blev alle Visa/Dankort sat i terminalerne 238 gange sidste år. Foto: Nikolai Linares, Scanpix. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares

I gennemsnit bruger hver dansker, der har et Visa-kort, kortet 238 gange om året. Det er fire gange hyppigere end gennemsnittet i Europa og giver Danmark europarekord i antal brug per kort. Samtidig er det gennemsnitlige beløb 290 kroner, hvilket er under gennemsnittet i Europa.

Der viser Visa Europes netop offentliggjorte regnskab.

Det er blandt andet, fordi den danske kultur omkring brugen af kreditkort er helt unik i Europa, og det er de færreste danskere, der i dag bruger kontanter uanset beløbets størrelse.

»Terminalerne gør, at det er lige meget, om man bruger kortet for 50 eller 500 kroner. Det har været billigt og simpelt fra starten. Og så er det jo blevet billigere år for år, fordi mængden af transaktioner er steget og gjort de samlede omkostninger lavere,« siger Henning N. Jensen, ejer af konsulentfirmaet i PlusCON og tidligere medlem af Udvalget for fremtidens betalingsformer.

Hos Visa Europe i Danmark er man stolte af den danske førerposition. Landechef Jens Damgaard peger på, at den unikke udbredelse på det danske marked blandt andet skyldes et godt samarbejde og god dialog mellem banker og detailhandel.

»I dag er det jo normalt at købe småting for 10 kroner med dit Visa/Dankort, og flere butikker efterspørger at lukke helt ned for kontantbetaling,« siger Visas landechef i Danmark Jens Damgaard.

Han peger desuden på, at det i længden kommer til at være for forholdsmæssigt dyrt for forretninger at håndtere kontanterne i forhold til omsætningen.

Det endnu ikke er lovligt at lukke ned for kontantbetaling, siger Henning N. Jensen, men han mener samtidig også, at det kommer til at være fremtiden. Det kræver dog en ændring af blandt andet loven om Nationalbanken, der siger, at »kongens mønt er gangbar overalt«.

»Men det kommer til at ske. Det er dybt godnat, at man ikke gør noget. Som tiden går, er jeg sikker på, det kommer til at være acceptabelt, at butikkerne selv bestemmer, om de ikke vil tage imod kontanter i bestemte tidsrum,« siger Henning N. Jensen.

Pas på med sammenligning
En af årsagerne til at danskerne har taget kortbetalingen til sig, er ifølge Jens Damgaard, at bankerne har været gode til at give forbrugerne en oplevelse af, at det er nemt, hurtigt og risikofrit at benytte betalingskortene. Man kan bruge det døgnet rundt. Det betyder, at forbrugeren vænner sig til, at det er unødvendigt at have kontanter.

På europæisk plan er der cirka 37 milliarder transaktioner, og én ud af hver sjette euro der bliver brugt, sker med Visa-kort.

Det næste skridt på kort-fronten er, at det bliver kontaktløst, og denne implementering er en af Visas største opgaver i den kommende tid. En opgave, det, ifølge Jens Damgaard, er vigtigt, bliver taget alvorligt, hvis man skal ændre danskernes adfærd omkring brugen af betalingskortene.