Danmark eksporterer vindmøllestrøm under markedspris

Klima- og energiministeren vil satse benhårdt på vindmøller. Men i perioder med blæsevejr er der i dag så stort et overskud af vindstrøm, at den sælges billigt til udlandet.

Klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) i fredagens Politiken plæderer for, at Danmark skal satse massivt på kæmpe vindmøller på havet, så viser en analyse ifølge Jyllands-Posten, at 27 procent af al vindstrøm fra Vestdanmark sidste år blev solgt til udlandet til priser langt under den gennemsnitlige markedspris.

Når der er perioder med blæsevejr, producerer Danmark nemlig i dag et så stort overskud af den grønne strøm, at den sælges billigt til udlandet. Og ifølge analysen fra tænketanken Grøn Energi lå prisen således hele 21 procent under den gennemsnitlige markedspris.

Administrerende direktør i brancheorganisationen Dansk Energi Lars Aagaard mener, at der »bliver gjort alt for lidt« for at få afsat Danmarks store mængder vindstrøm.

Og direktør i Dansk Fjernvarme Kim Mortensen forklarer ifølge Jyllands-Posten en stigende eksport af vindstrøm med, at de nuværende elafgifter fjerner fornuften i at veksle vindstrøm til billig fjernvarme:

»Store varmepumper er den mest effektive teknologi til at udnytte vindstrømmen, men høje elafgifter spænder ben for, at vi laver vind om til billig varme«.

Hos Enhedslisten er energiordfører Per Clausen (Ø) enig med klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen i, at man bør satse på vindmøller. Men det skal gå hurtigere, end ministeren foreslår, mener Per Clausen.

»Derfor har vi peget på investeringer i varmepumper og udvinding af varmt vand fra undergrunden i form af geotermi, som områder, der skal styrkes,« oplyser han i en skriftlig kommentar.

Enhedslisten vil nu tage initiativ til en forespørgselsdebat i Folketinget om, hvordan Danmarks energipolitik skal se ud i fremtiden.

Klima- og energiministeren oplyser til Politiken, at Danmark sidste år eksporterede el for i snit 23 øre per kilowatt, mens vi importerede for 34 øre per kilowatt. Samme tendens var gældende året før, mens det tidligere har været omvendt.

Rasmus Helveg Petersen oplyser desuden, at der er en analyse af elafgifterne på vej.