Danmark eksporterer mere mode end svin

En stigning på 8 procent i eksporten af mode holder hånden under en branche, der kun præsterede en omsætningsvækst på 2 procent fra 2013 til 2014.

Modeugen er i fuld gang i Købehavn. Udover festlighederne i byens gader kan branchen glæde sig over fremgang på eksporten af dansk mode. Her er det Malene Birger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe

Eksporten holder hånden under dansk mode. I hvert fald viser en opgørelse af de første tre måneder af 2014, at eksporten af dansk mode er steget med 8 procent i forhold til samme periode året før.

Ser man på absolutte tal, eksporterede modebranchen for 22,3 milliarder kroner i de første tre kvartaler af 2014. For at sætte tallet i perspektiv blev der eksporteret svin - i form af både svinekød og levende svin - for 19,8 milliarder kroner i samme periode.

Dermed udgør modebranchen en større del af den samlede eksport end svin, der ellers traditionelt opfattes som et af Danmarks vigtigste eksportområder.

Men hvem aftager dansk mode? Ikke overraskende primært nærmarkederne. Ifølge Nynne Norman Scheuer, chefkonsulent i Dansk Erhvervs EU og internationale afdeling, er særligt Tyskland et vigtigt eksportmarked for dansk mode.

»Tyskland er et kæmpe stort marked og aftager en fjerdedel af den danske eksport,« siger Nynne Norman Scheuer.

Der er mange årsager til, at vi holder os til nærmarkeder, men den primære årsag er ifølge Nynne Norman Scheuer, at de er mere tilgængelige.

»Der er helt klart noget geografi i det, fordi det er lettere og billigere. Ofte er det også lande, der er med i EU, hvilket betyder, reglerne er ens. Vi kender dem,« forklarer hun.

Men selvom 25 procent af eksporten, målt på absolutte tal, går til Tyskland, er der mere at komme efter hos vores naboland.

Mens den samlede eksport af mode til Tyskland i de første tre kvartaler af 2014 var 5,8 milliarder kroner, ligger tallet per indbygger kun på 71 kroner.

Det er langt mindre end for eksempel Norge, hvor det samlede eksporttal for perioden er 2,4 milliarder kroner, mens tallet per indbygger er 481 kroner.

»Det fortæller, at der er et uudnyttet potentiale alene på det tyske marked. For eksempel ved vi, at danske virksomheder eksporterer langt mere til Nordtyskland end Sydtyskland på trods af, at købekraften er meget stor i Sydtyskland,« siger Nynne Norman Scheuer.

Hun tilføjer, at Sydtyskland er et noget andet marked at eksporterer til.

»Men tænk på, hvis man kunne få tallet per indbygger til at stige i Tyskland. Potentialet er der,« siger hun.

Modebranchens omsætning i 2014 er vokset med 2,1 procent fra 67,9 milliarder kroner til 69,3 milliarder kroner, hvis den procentvise stigning holder året ud.

Eksporttallet viser udelukkende eksport og altså ikke, i hvor stort omfang dansk mode er repræsenteret på forskellige markeder. Store, danske modevirksomheder, herunder Bestseller, er tilstede mange steder i verden.